Kirgisistans politiske system

Kirgisistans parlament og presidentpalass ligger ved Ala-Too-plassen, tidligere Lenin-plassen, i Bisjkek. Lenin-statuen står der fortsatt, selv om plassen skiftet navn i 1991. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kirgisistan av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Kirgisistan en enhetsstatlig, demokratisk republikk i henhold til forfatningen av 2007. Den erstattet en tidligere grunnlov fra 1993. Utøvende makt er lagt til statsoverhodet, presidenten, som velges i allmenne valg for fem år, med mulighet til gjenvalg én gang. Presidenten har en sterk stilling; han utnevner statsministeren og de øvrige regjeringsmedlemmer samt dommere til lokale domstoler. Utnevnelsene må godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Lovgivende makt er lagt til en nasjonalforsamling, Zhogorku Kenesh (øverste råd), med 90 medlemmer, som velges i allmenne valg for fem år. De første reelle valgene til nasjonalforsamlingen i 2005 var preget av uro og omfattende valgfusk, noe som førte til regimeskiftet og president Askar Akajevs fall. Det formelle grunnlaget for regimeskiftet var at høyesterett nektet å godkjenne den nye nasjonalforsamlingen og i stedet forlenget mandatet til den forrige, som bestod av to kamre.

Ved valget i 2007 fikk partiet Ak Zhol (Lys vei), som støtter president Kurmanbek Bakijev, 71 av de 90 plassene i nasjonalforsamlingen. Ifølge grunnloven skal det også være en ombudsmann (akyikatchi) som overvåker menneske- og borgerrettigheter i landet.

Administrativt

Administrativt er landet inndelt i sju provinser (oblast eller duban) samt hovedstaden Bisjkek og landet neste største by, Osj. Provinsene styres av administratorer utnevnt av presidenten.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter lokale domstoler og tre høyere domstoler – forfatningsdomstolen, høyesterett og den øverste økonomiske domstol. Etter den nye forfatningen skal domstolene være uavhengige. Dommerne i de øverste domstolene utnevnes av nasjonalforsamlingen etter forslag fra presidenten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg