Foto fra en sukkerplantasje på Jamaica der det høstes sukkerrør med macheter. Bildet er tatt mellom 1879 og 1891.
Machete

Machete brukt til å skjære til en dørplanke. Foto fra 1950-årene, Chiapas i Mexico.

Av /KF-arkiv ※.

En machete er en bredbladet kniv med et blad som som i de fleste tilfeller varierer mellom 30 og 45 centimeter. De lengste kan være opptil 80 centimeter. Tykkelsen på bladet er vanligvis under 3 millimeter. Macheten brukes både som redskap og som våpen.

Faktaboks

Uttale

matʃe:`tə

Etymologi
fra spansk machete, trolig avledet av macho ‘hammer, klubbe’

Machete som redskap

I likhet med en øks kan macheten brukes som et redskap i jordbruket. Den er godt egnet til å rydde kratt i regnskog og høste sukkerrør. Redskapet har derfor stor utbredelse i tropiske og subtropiske strøk i Latin-Amerika og Karibia. I høylandet Chiapas brukes den til å slå gress med. Macheten er også velegnet til å dele opp matvarer. Den blir også brukt som en kniv til å forme ting i tre.

Machete som våpen

Da macheten er et vanlig redskap i mange tropiske land, har den blitt brukt som våpen i opprør mot kolonimaktene. I 1762 forsvarte en bondegerilja utstyrt med macheter byen Havanna mot et britisk angrep.

Mest kjent som våpen ble macheten i 1994, da det under borgerkrigen i Rwanda i løpet av knapt 100 dager ble massakrert bortimot en million mennesker. Folkemordet ble stort sett begått av hutu-militser, som for en stor del drepte sine ofre (de fleste var tutsier) med macheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg