machete

Machete brukt til å skjære til en dørplanke. Foto fra 1950-årene, Chiapas i Mexico.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

En machete er en bredbladet kniv med et blad som som i de fleste tilfeller varierer mellom 30 og 45 centimeter. De lengste kan være opptil 80 centimeter. Tykkelsen på bladet er vanligvis under 3 millimeter. Macheten brukes både som redskap og som våpen.

Faktaboks

Uttale

matʃe:`tə

Machete som redskap

I likhet med en øks kan macheten brukes som et redskap i jordbruket. Den er godt egnet til å rydde kratt i regnskog og høste sukkerrør. Redskapet har derfor stor utbredelse i tropiske og subtropiske strøk i Latin-Amerika og Karibia. I høylandet Chiapas brukes den til å slå gress med. Macheten er også velegnet til å dele opp matvarer. Den blir også brukt som en kniv til å forme ting i tre.

Machete som våpen

Da macheten er et vanlig redskap i mange tropiske land, har den blitt brukt som våpen i opprør mot kolonimaktene. I 1762 forsvarte en bondegerilja utstyrt med macheter byen Havanna mot et britisk angrep.

Mest kjent som våpen ble macheten i 1994, da det under borgerkrigen i Rwanda i løpet av knapt 100 dager ble massakrert bortimot en million mennesker. Folkemordet ble stort sett begått av hutu-militser, som for en stor del drepte sine ofre (de fleste var tutsier) med macheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg