Nepeta cataria

Nepeta cataria, legekattemynte. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Nepeta cataria

Nepeta cataria, legekattemynte. Foto fra: Kalø Slotsruin, Djursland, Danmark

Legekattemynte er en flerårig urt i leppeblomstfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nepeta cataria
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Beskrivelse

Den blir 20–80 centimeter høy og er tett gråhåret. Bladene er grovtannede, spisse/hjerteformede, 3–7 cm lange, med gråhåret underside. Blomstene sitter i tette blomsterkranser og er hvite eller blekfiolette.

Blomstene er hvite, med røde prikker på underleppen. Den har en sterk krydderlukt som sies å tiltrekke katter.

Utbredelse

Kattemynte er hjemmehørende i Europa, Asia og Afrika. Planten finnes tilfeldig forvillet i Norge. Den vokser ved hus og avfallsplasser i Sør-Norge og har blitt svært sjelden.

Bruk

Bladene smaker av mynte, men skarpere og noe bittert. Unge, friske blader egner seg best til matlaging og kan brukes i salater, sauser og stuinger. Bladene egner seg også til å gni inn i kjøtt før tilberedning og gir en fin myntesmak. Kattemynte er i tillegg velegnet til urtete.

Historie

Kattemynte ble innført til Norge av munker i middelalderen. Den ble først og fremst sett på som medisinplante og ble benyttet blant annet ved luftveisplager, diaré og kvalme.

Navnet

Når katten er knyttet til plantens navn både på latin og i de fleste andre språk, er det fordi katter oppfører seg merkelig når de kjenner lukten av bladene. De ruller seg rundt og mjauer og kan bli aggressive. Ikke bare huskatter, men også store villkatter som løver og tigre, reagerer på samme måte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nepeta cataria
Artsdatabanken-ID
102342
GBIF-ID
5341499

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg