lecitin - E322

Lecitin er en kjemisk forbindelse som finnes naturlig i mange matvarer, for eksempel i eggeplomme. Stoffet har en emulgerende virkning som blant annet utnyttes ved produksjon av majones når olje og vann skal blandes.

Faktaboks

uttale:
lecitˈin
etymologi:

av gresk ‘eggeplomme’

også kjent som:

E322, fosfatidylkolin

Det finnes ulike lecitiner. Lecitin fra soya benyttes mye som tilsetningsstoff/emulgator og har da E-nummer E322. Det benyttes i en rekke matvarer som bakevarer, sjokolade og godterier, sauser, supper med mer. ADI-verdien er ikke begrenset.

Kjemiske egenskaper

Lecitin består av glyserol, to fettsyrer og en fosforsyregruppe. Lecitin hører til gruppen av fettstoffer som kalles fosfolipider, som har viktige roller i oppbyggingen av blant annet cellemembraner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg