lecitin - E322

Lecitin er en kjemisk forbindelse som finnes naturlig i mange matvarer, for eksempel eggeplomme. Stoffet har en emulgerende virkning som blant annet utnyttes ved produksjon av majones når olje og vann skal blandes.

Faktaboks

Uttale
lecitˈin
Etymologi

av gresk ‘eggeplomme’

Også kjent som

E322, fosfatidylkolin

Det finnes ulike lecitiner. Lecitin fra soya benyttes mye som tilsetningsstoff/emulgator og har da E-nummer E322. Det benyttes i en rekke matvarer som bakevarer, sjokolade og godterier, sauser, supper, med mer. ADI-verdien er ikke begrenset.

Kjemiske egenskaper

Lecitin består av glyserol, to fettsyrer og en fosforsyregruppe. Lecitin hører til gruppen av fettstoffer som kalles fosfolipider, som har viktige roller i oppbyggingen av blant annet cellemembraner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg