Polemonium acutiflorum

Polemonium acutiflorum, lappflokk. Foto fra: Savukoski, Finland

Lappflokk er en flerårig urt i fjellflokkfamilien. Dette er 30-70 centimeter høye planter med store blå blomster i en relativt fåblomstra topp. Lappflokk finnes i nordlige deler av Norge fra nordlige Nordland.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Polemonium acutiflorum
Beskrevet av
Carl Ludwig von Willdenow
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Plantene blir mellom 30 og 70 centimeter høye og har finnete blader med seks til åtte spisse småblader. Bladene er spredtstilte på stengelen. Småbladene på de nederste bladene sitter tydelig atskilt, en viktig skillekarakter fra den meget like arten fjellflokk.

Blomstene sitter mot toppen av plantene i en relativt fåblomstra topp. Blomstene har sammenvokst beger og sammenvokst krone med fem fliker. Kronflikene er spisse og dette er en skillekarakter fra den svært like arten fjellflokk. Den blå eller av og til hvite, klokkeforma krona har et meget kort kronrør der nektaren samles. Krona har mørkere striper og et lysere sentrum som trolig fungerer som signal til pollinatorene. De fem pollenbærerne er sammenvokst med krona. Fruktemnet er oversittende med én griffel og ett arr med tre fliker. Frukta er en treromma kapsel.

Utbredelse

Polemonium acutiflorum

Polemonium acutiflorum, lappflokk. Foto fra: Pältsaa, Sverige

Lappflokk finnes i Eurasia og vestlige deler av Nord-Amerika. I Norge finnes arten fra Narvikområdet i Nordland og nordover til Sør-Varanger. Arten er ganske vanlig i høgstaudeenger og vierkjerr.

Navn

For omtale av systematisk slektsnavn og det norsk navnet på slekta se artikkel om fjellflokkslekta. Artsepitetet acutiflorum er fra latin for spisse blomster(blader).

Artsdatabanken angir divgaalitcearki som nordsamisk navn på lappflokk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lappflokk
Polemonium acutiflorum
Tidligere vitenskapelig navn
Polemonium campanulatum (Th.Fr.) H.Lindb. ex Lindm., Polemonium pacificum V.N.Vassil., Polemonium coeruleum campanulatum Th.Fr., Polemonium villosum pacificum (V.N.Vassil.) Á.Löve & D.Löve, Polemonium caeruleum campanulatum Th.Fr.
Artsdatabanken-ID
101863

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg