Gadus morhua

Gadus morhua, torsk. Foto fra: Kattegatcentret Grenå

Pollachius virens

Pollachius virens, sei. Foto fra: Kattegatcentret Grenå

Torskefamilien er en fiskefamilie i orden torskefisker. Det finnes rundt 25 arter i familien, av disse finnes 14 arter i norske farvann. De fleste av artene lever i tempererte og kalde hav. Mange arter er viktige i fiskeriene, dette gjelder spesielt torsk, sei og hyse.

Faktaboks

Artene i torskefamilien har en langstrakt kropp med relativt stort hode. Kroppen er dekket av en mengde små skjell. Antall ryggfinner varierer mellom én til tre, men de dekker alltid nesten hele ryggens lengde. De har også én eller to gattfinner som opptar hele avstanden fra gattet til halefinnen. Mange har ett eller flere trådformede vedheng (skjeggtråder) på haken. Bukfinnene sitter under strupen, foran brystfinnene. Finnestrålene kan være mer eller mindre forkrøplet, iblant er det bare en enkelt lang tråd.

Slektskapet mellom artene i torskefamilien og artene innen lysingfamilien, lakefamilien og skjellbrosmefamilien er omdiskutert. En omfattende revisjon av systematikken er trolig nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
42779
GBIF-ID
3701

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg