Karriblader

Karriblader brukes mye i matlaging i India.

Karriblader
Av /Shutterstock.

Karribladtre er et lite tre med opprinnelse i India som brukes mye i mat i samme område. Det hører til sitrusfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Murraya koenigii

Beskrivelse

Karribladtreet er et lite tre, opptil 6 meter høyt. Bladene er finnete, hvert småblad 2–4 cm lange. Blomstene er små, hvite og velduftende. Treet har små, svarte bær med giftige frø.

Bruk

Bladene brukes først og fremst i India, Pakistan og Sri Lanka. De anvendes ofte i kombinasjon med krydder som sitrongress, ingefær, hvitløk, koriander, chili og kokosmelk, i curryretter med fisk, kylling, linser og grønnsaker. Karriblader brukes også til å smak- sette karriblandinger, chutneyer og marinader.

Historie

Karribladtreet vokser vilt over det meste av India og østover mot Burma. I hele området anvendes bladene også innen folkemedisinen mot blant annet diabetes, betennelser og høyt kolesterol. Avkok fra bladene blir brukt til sjampo og skal styrke håret og forhindre gråning.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

karriblad
Murraya koenigii
Tidligere vitenskapelig navn

Chalcas coenigi, Bergera koenigii

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg