Kloralkalielektrolyse, viktig industriell metode til fremstilling av natrium- og kaliumhydroksid, klor, hypokloritt og klorater. Som biprodukt fås hydrogen. Hovedprinsippet for metoden er elektrolyse av en mettet løsning av natriumklorid eller kaliumklorid.

Ved elektrolysen dannes klor ved anoden, hydrogen ved katoden og natronlut (evt. kalilut) i løsningen: 2H2O + 2NaCl = 2Na+ + 2OH + Cl2 + H2. Klorgassen kan reagere videre med hydroksidionene til hypokloritt- og kloridioner: Cl2 + 2OH = Cl + OCl + H2O. Dette utnyttes industrielt til produksjon av hypokloritter og klorater.

For fremstilling av klor må man unngå at klor blandes med hydroksidløsningen. Dette oppnås ved to teknikker: diafragmametoden og kvikksølv- eller amalgammetoden. Ved diafragmametoden separeres katode og anode med en porøs skillevegg, diafragma, som kun slipper de strømtransporterende ionene gjennom. Ved kvikksølvmetoden brukes to celler, en elektrolysecelle og en spaltningscelle. Det spesielle ved metoden er at katoden består av (flytende) metallisk kvikksølv. I stedet for dannelse av hydrogen skjer en utladning av natriumioner ved katoden: Na+ + e = Na. Det utskilte natriumet løses i kvikksølvet i form av natriumamalgam som blir kontinuerlig transportert ut av elektrolysecellen og over i spaltningscellen. Her reagerer amalgamet med vann i nærvær av f.eks. jern: 2HgxNa + 2H2O = xHg + 2Na+ + 2OH + H2. Metoden har den fordelen at den gir rene produkter, f.eks. ca. 50-prosentig, kloridfri natronlut som kan opparbeides til fast natriumhydroksid. En klar ulempe er små tap av kvikksølv. Av miljømessige hensyn er nå mange anlegg basert på kvikksølvmetode erstattet med diafragma/membran-metoder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.