Janitsjarer, medlemmene av et eliteinfanterikorps i Det osmanske riket. Etter tyrkiske kilder ble det første gang oppsatt av Orhan gazi, og som fast avdeling eksisterte korpset fra 1362 (sultan Murad 1). Opprinnelig bestod det av unge kristne krigsfanger eller kristnes førstefødte sønner som var blitt samlet inn gjennom en slags skatteordning som kaltes devşirme 'innsamling' og omvendt til islam, fra 1500-tallet også av janitsjarenes egne etterkommere. Under Süleyman 2 (1520–66) utgjorde janitsjarene kjernen i den tyrkiske hæren og var det beste infanteriet i Europa. I sin blomstringstid telte korpset ca. 40 000 mann. Da Süleymans etterfølgere sluttet å føre sine private tropper i felten, gikk janitsjarene over til å bli rene gardeavdelinger. De spilte en stor rolle i kampene om sultantronen og ble med tiden farlige for sultanen selv (tallrike sammensvergelser fra 1600-tallet av). I 1826 oppløste sultan Mahmut 2 korpset som ledd i reformprogrammet som ledet fram til Tanzimat, og de janitsjarene som motsatte seg dette, ble drept. Janitsjarenes bevæpning var buer, senere ildvåpen og sabler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. april 2013 skrev Egil Arnt Gundersen

Hva med janitsjarenes innflytelse på den militære musikk i Europa? Betegnelsen janitsjarkorps/orkester brukes den dag i dag i Norge. Forklaring?

9. april 2013 skrev Egil Arnt Gundersen

Beklager at jeg ikke lette videre under Tyrkisk Musikk, der står det en del. Men lite om landet som av en eller annen grunn har beholdt JANITSJAR som betegnelse på musikkorps.

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.