Isop, dvergbusk i leppeblomstfamilien med stram krydderlukt. 30–90 cm høy, med eggformede hele eller rundtannede blad, blomstene er oftest blå (kan også være lyserøde eller hvite) og danner lange aks i toppen av grenene. Isop stammer fra Sør-Europa og Vest-Asia og ble i oldtiden brukt ved seremonier (nevnt i Bibelen), i nyere tid medisinsk. I folkemedisinen brukt mot nattesvette, luftveiskatarr, gikt og magebesvær. Forvillet enkelte steder i Norge, på tørre bakker og knauser.

Blad og blomster gir en bittersøt smak til sitrondrikk og kan også brukes i salater og grønnsaksupper. Den tar bort transmak på fet fisk og er derfor et utmerket krydder for sild.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.