Garm og Hel

Garm, i norrøn mytologi ulvehunden som vokter inngangen til Hel. Den kommer løs ved Ragnarok, og kjemper da med guden Ty med det utfall at begge mister livet.

Garm og Hel
Av .
Herkules og Kerberos

Kerberos, uhyre i gresk mytologi; oftest avbildet som en trehodet, slangehåret hund som vokter inngangen til underverdenen (Hades). Herakles hentet hunden opp fra Hades. Dette var hans siste og tyngste strid, som han fikk himmelen til lønn og Hebe til hustru i Olympen for.

Av /Los Angeles County Museum of Art.

Hund eller tamhund, rovdyrart i hundefamilien. Dens nærmeste viltlevende slektning er ulven. For omkring 50 000 år siden begynte ulver å leve sammen med menneskene og utviklet seg gradvis til den hunden vi kjenner i dag. Hunden var det første husdyret vårt, og er i dag den arten som viser størst variasjon i størrelse, farge, fasong og atferd.

  • Hovedartikkel: Hund

I eldre norsk folketro ble det regnet for et ondt varsel å drømme om hunder. Hvis en hund ulte om natten, betydde det dødsfall eller brann. Dødsfall spådde det også hvis den lå langs et gulvbord med hodet mellom forbena og vendt mot døren. Det var vanlig å tro at hunden hadde «lækjetunge». Var det første dyret et barn tok på en hund, skulle barnet få godt grohold (grokjøtt). Folk trodde mange steder at djevelen ofte viste seg i hundeskikkelse, og at hunden var synsk.

Ellers assosieres hunden vanligvis med egenskaper som trofasthet, lydighet og årvåkenhet. Odin hadde to hunder som rådgivere, ved siden av ravnene. I flere kulturer, blant annet hos aztekerne og grekerne, fremstilles hunden som en budbringer mellom de levende og de døde; den følger de dødes sjeler til dødsriket, som for øvrig ofte voktes av en hund. Hos egypterne hjalp hunden solguden med å holde Solen i riktig bane, mens den i buddhismen (løvehunden) symboliserer beskyttelse av religionen. I islam og i jødedommen står den derimot for urenhet. I kristen tradisjon blir den satt i sammenheng med Den gode hyrde, og hos enkelte indianske folk betraktes den som en mytisk stamfar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg