Hundeloven, i kraft fra 1. januar 2004, lov som samler alle bestemmelser om hundehold i én lov. Lovens formål er blant annet å legitimere inngrep mot farlig hundehold og gi en rekke sikringstiltak som skal forhindre at barn og voksne blir bitt av hunder. Ifølge loven er det forbudt å gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten (for eksempel en butikk), ved lekeplasser eller på et annet sted der allmennheten naturlig må passere tett ved hunden. Hundeloven gir hjemmel til å fradømme folk retten til å ha hund. Dette gjelder blant annet der hundeholderen har unnlatt å følge pålegg fra politiet, latt hunden delta i hundekamper eller vedkommendes hund har angrepet et menneske. Strafferammen for klanderverdig hundehold er seks måneders fengsel.

Hundeloven forbyr ikke bestemte hunderaser, men ifølge forskrift om hunder fra 2004 anses hunder av følgende typer, og blandinger der en eller flere av disse er med, som farlige hunder, uansett blandingsforhold, og er forbudt å holde, avle eller innføre: pitbullterrier, amerikansk staffordshire terrier (amstaff), fila brasileiro, tosainu og dogo argentino (argentinsk dogge). Se ellers kamphund.

Som farlige hunder anses også hunder og hundetyper som er en blanding av hund og ulv, uansett blandingsforhold. Dette gjelder ikke for hunderaser med opprinnelig blanding av ulv som er registrert i Norge av Norsk Kennel Klub per 1. januar 2003. Tsjekkoslovakisk ulvehund omfattes likevel av forbudet. Hvis ulv er iblandet rasen etter den internasjonale raseetableringen, er det forbudt å holde, avle eller innføre hunder som kan være etterkommere etter denne ulven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. februar 2016 skrev Gry Løberg

Kanskje vi kan legge til følgende lenker til artikkelen:
Ot Prop nr 48 (2002-2003) https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/otprp-nr-48-2002-2003-/id172933/
Forskrift om hunder https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-08-20-1204
Mvh Gry Løberg

7. juni 2016 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Gry. Takk for tips. Vi har oppdatert artikkelen. Hilsen oss i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.