Hundeloven er en norsk lov som samler alle bestemmelser om hundehold i én lov. Lovens formål er blant annet å legitimere inngrep mot farlig hundehold og gi en rekke sikringstiltak som skal forhindre at barn og voksne blir bitt av hunder.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om forsvarlig hundehold
Kortnavn
Hundeloven
Forkortelse
hul.
Også kjent som
lov av 28. mai 2003 om hundehold
Lovdata-ID
NL/lov/2003-07-04-74

Lovens innhold

Ifølge loven er det forbudt å gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten (for eksempel en butikk), ved lekeplasser eller på et annet sted der allmennheten naturlig må passere tett ved hunden. Hundeloven gir hjemmel til å fradømme folk retten til å ha hund. Dette gjelder blant annet der hundeholderen har unnlatt å følge pålegg fra politiet, latt hunden delta i hundekamper eller vedkommendes hund har angrepet et menneske. Strafferammen for klanderverdig hundehold er seks måneders fengsel.

Hundeloven forbyr ikke bestemte hunderaser, men ifølge forskrift om hunder fra 2004 anses hunder av følgende typer, og blandinger der en eller flere av disse er med, som farlige hunder, uansett blandingsforhold, og er forbudt å holde, avle eller innføre: pitbullterrier, amerikansk staffordshire terrier (amstaff), fila brasileiro, tosainu og dogo argentino (argentinsk dogge). Se ellers kamphund.

Som farlige hunder anses også hunder og hundetyper som er en blanding av hund og ulv, uansett blandingsforhold. Dette gjelder ikke for hunderaser med opprinnelig blanding av ulv som er registrert i Norge av Norsk Kennel Klub per 1. januar 2003. Tsjekkoslovakisk ulvehund omfattes likevel av forbudet. Hvis ulv er iblandet rasen etter den internasjonale raseetableringen, er det forbudt å holde, avle eller innføre hunder som kan være etterkommere etter denne ulven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Gry Løberg

Kanskje vi kan legge til følgende lenker til artikkelen: Ot Prop nr 48 (2002-2003) https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/otprp-nr-48-2002-2003-/id172933/ Forskrift om hunder https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-08-20-1204 Mvh Gry Løberg

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Gry. Takk for tips. Vi har oppdatert artikkelen. Hilsen oss i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg