granat (militærvesen)

Artikkelstart

Granat er et prosjektil, som regel hult og fylt med sprengladning. Ved hjelp av et brannrør bringes granaten til å springe ved treff eller i nærheten av målet.

Faktaboks

Uttale
granˈat
Etymologi
av granum

Hovedtypene av granater er sprenggranater og panserbrytende granater; i tillegg finnes blant annet også lys- og røykgranater.

Sprenggranater

Sprenggranatene er fylt med en sprengladning av brisant sprengstoff, for det meste trinitrotoluen (TNT), og detonasjonen startes ved hjelp av et brannrør. Sprenggranater skal virke ved sin sprengevne mot døde mål og ved sine sprengstykker mot levende mål.

Pansergranater

Pansergranater skal slå gjennom panser på stridsvogner, festninger, krigsskip og andre motstandsdyktige mål. De kan ha ingen eller liten sprengladning eller være underkalibrerte, dvs. at granaten har en hard kjerne som etter skuddløsningen skilles fra resten av granaten og fortsetter med stor hastighet og dermed stor gjennomslagskraft mot målet.

Panserbrytende granater kan ha sprengstoff-fylling i form av en hulladning med rettet sprengvirkning; ladningen er utformet slik at sprengvirkningen blir konsentrert forover. De kan også være uten sprengstoff-fylling, men har da en tung kjerne av spesialstål for gjennomtrenging i målet.

Underkalibrerte prosjektiler

En vanlig type ikke sprengstoff-fylte granater er de underkalibrede prosjektiler. Disse består av et indre prosjektil med en tung kjerne og en ballistisk hette. Den ytre bøssingen som tilsvarer kaliberet, blir revet bort når granaten forlater røret. Utgangshastigheten er over 1000 m/s.

Kombinerte granater

Det finnes også kombinerte granater, som foruten relativt god splintvirkning overfor personell har stor effekt mot panser, armeringer og lignende. Dette oppnås ved at sprengstoff-fyllingen ved anslag «klistrer» seg til målet og har stor gjennomslagsevne. Hvis ikke gjennomslag oppnås, vil løse stykker bli slått løs fra for eksempel panserplatens innside og gi splintvirkning i målet. Prosjektiler utstyres ofte med sporlys, en lyssats som tennes ved skuddløsningen og brenner under flukten. Røyk- og lysgranater har som regel en liten ladning av svartkrutt forrest i prosjektilet. Denne antennes fra et tidsbrannrør eller lignende og kaster røykboksene eller lyssatsen med fallskjerm ut bakover.

Spesialgranater

Til spesialgranatene hører en rekke typer som luftverngranat, gassgranat, lysgranat, røykgranat, branngranat, minegranat, og håndgranat. Det finnes artillerigranater med kjerneladning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg