Absolutt nullpunkt er den nedre grensen i den termodynamiske temperaturskalaen. Det absolutte nullpunkt er ikke mulig å nå gjennom eksperimenter, men det utgjør en viktig teoretisk nedre grense i fysikken. I kelvinskalaen, som er en termodynamisk temperaturskala, er det absolutte nullpunktet i kelvin (K) fastsatt til:
- 0 K = –273,15 °C
Ved det absolutte nullpunkt stopper all termisk bevegelse og entropien til systemet går mot null, se Nernst teorem. I laboratorier har en klart å oppnå temperaturer ned til cirka 100 pikokelvin (100·10-12 K).
For å oppnå de laveste temperaturene benyttes magnetisk kjøling (adiabatisk avmagnetisering) av atomkjernene i en prøve (se kryogenikk).
For et system av partikler i likevekt, vil energien av partiklene være fordelt som beregnet av Ludwig Boltzmann. Da vil det være stadig færre partikler som har en bestemt energi dess større partikkelenergien er. Med bestemte pulseksperimenter er det mulig å «snu» fordelingen slik at det er færrest partikler i de laveste energinivåene. En slik tilstand kan sies å ha negativ temperatur. En negativ temperatur er høyere enn en positiv temperatur.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.