réaumurskalaen

Réaumurskalaen er en temperaturskala hvor vannets frysepunkt er satt lik 0° og vannets kokepunkt lik 80°. Som symbol for grad réaumur brukes oRe eller or.

Faktaboks

Uttale
reåmˈy:r-
Også kjent som

°r

Sammenhengen mellom celsiusskalaen (oC), der vannets kokepunkt er satt lik 100 oC, og réaumurskalaen blir da:

  • 1 grad réaumur = 1 °r = 5/4 °C

Eksempel: 20 or = 20 × 5/4 oC = 25 oC

Skalaen ble foreslått av den franske forskeren René Antoine Ferchault de Réaumur i 1730. Skalaen ble satt ved hjelp av et væsketermometer. Ved frysepunktet til vann ble termometeret fylt opp med en blanding av alkohol og vann til merket som viste null grader. Forholdet mellom alkohol og vann ble valgt slik at volumet av blandingen økte fra et volum på 1000 til et volum på 1080, det vil si med 80 enheter, når blandingen nådde vannets kokepunkt. Kokepunktet ble da fastsatt til 80 grader, hvilket gjorde skaleringen enkel da det kun var nødvendig å kalibrere termometeret ved skalaens nedre endepunkt, det vil si ved vannets frysepunkt.

Réaumurs termometre viste seg imidlertid å være lite hensiktsmessige. Dessuten har alkohol et lavt kokepunkt som gjør det uegnet for bruk i mange sammenhenger. Mange valgte derfor i stedet å bruke termometre med kvikksølv. For å skalere et kvikksølvtermometer, ble det likevel nødvendig å fastsette to endepunkter – 0 grader ved vannets frysepunkt og 80 grader ved vannets kokepunkt – og dele rommet mellom i 80 intervaller.

Réaumurskalaen ble innført i Frankrike og mesteparten av Europa unntatt Storbritannia og Skandinavia, men i løpet av det nittende århundre ble skalaen i stor grad forlatt til fordel for celsiusskalaen. I Frankrike ble celsiusgrader innført av den revolusjonære franske regjeringen i 1794 som en del av det nye metriske systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg