Normalkokepunktet er den temperaturen der en væske koker når trykket rundt væsken er 1 atm. Det er den temperaturen der metningstrykket til væsken er 1 atm. Da vil gassbobler som dannes i væsken forlate væsken, og det er det det vil si når væsken koker.

Ved lavere trykk er kokepunktet lavere, og ved høyere trykk er det høyere. Derfor tar det lenger tid å koke et egg om man er i ei hytte på fjellet enn når man er i et sted ved sjøen.

Normalkokepunktet for noen stoffer

Stoff Temperatur i °C
Karbondioksid –78,5
Svoveldioksid –10,02
Dietyleter 34,5
Etanol (alkohol) 78,5
Rent vann 100
Havvann 104
Svovelsyre (100 %) 279,6
Metanol 69,4
Kvikksølv 356,6
Svovel 445
Jern 2880

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg