Normalkokepunktet er temperaturen der metningstrykket til en ren væske er lik 1 atm ytre trykk. Ved denne temperaturen vil gassbobler som dannes i væsken forlate væsken, det vil si at væsken koker.

Ved lavere trykk er kokepunktet lavere og ved høyere trykk er det høyere. Derfor tar det lenger tid å koke et egg om man er i hytta på fjellet enn i et sted ved sjøen.

°C
Karbondioksid –78,5
Svoveldioksid –10,02
Dietyleter 34,5
Etanol (alkohol) 78,5
Rent vann 100
Havvann 104
Svovelsyre (100 %) 279,6
Metanol 69,4
Kvikksølv 356,6
Svovel 445
Jern 2880

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.