Normalkokepunktet er temperaturen der metningstrykket til en ren væske er lik 1 atm ytre trykk. Ved denne temperaturen vil gassbobler som dannes i væsken forlate væsken, det vil si at væsken koker.

Ved lavere trykk er kokepunktet lavere og ved høyere trykk er det høyere. Derfor tar det lenger tid å koke et egg om man er i hytta på fjellet enn i et sted ved sjøen.

°C
Karbondioksid –78,5
Svoveldioksid –10,02
Dietyleter 34,5
Etanol (alkohol) 78,5
Rent vann 100
Havvann 104
Svovelsyre (100 %) 279,6
Metanol 69,4
Kvikksølv 356,6
Svovel 445
Jern 2880

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.