Anders Celsius var en svensk astronom, geodet og geofysiker, mest kjent for å ha bidratt til opprettelsen av Celsius-temperaturskalaen.

Anders Celsius ble født inn i en akademikerfamilie der både far, farfar og morfar var astronomer. Han viste meget tidlig anlegg for matematikk. I 1730 ble han professor i astronomi i Uppsala, bare 29 år gammel.

Fra 1732 bodde Celsius noen år i Tyskland, Italia og Frankrike. Han var opphavsmann til, og deltager i, den franske gradmålingsekspedisjon til Lappland, som sammen med en lignende til Peru, fastslo at Jorden er flattrykt ved polene. I samtiden vant hans forskning på nordlys stor anerkjennelse i Europa

Celsius foreslo i 1741 en temperaturskala med 0° ved kokepunktet for rent vann og 100° ved frysepunktet. Andre svensker valgte å snu skalaen. Denne skalaen er i dag kjent som Celsius-temperaturskalaen og brukes internasjonalt. 

I 1742 innrettet Celsius Sveriges første astronomiske observatorium i Uppsala, utstyrt med instrumenter innkjøpt på hans Europa-reiser. Han utarbeidet en forskningsplan for det nye observatoriet, som han aldri rakk å gjennomføre på grunn av sin tidlige død av tuberkulose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.