Anders Celsius

Faktaboks

Anders Celsius
Uttale
cˈelsius
Født
27. november 1701, Uppsala, Sverige
Død
25. april 1744, Uppsala, Sverige

Anders Celsius. Portrett malt av Olof Arenius.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Anders Celsius var en svensk astronom, geodet og geofysiker, mest kjent for å ha bidratt til opprettelsen av celsius-temperaturskalaen.

Anders Celsius ble født inn i en akademikerfamilie der både far, farfar og morfar var astronomer. Han viste meget tidlig anlegg for matematikk. I 1730 ble han professor i astronomi ved Uppsala universitet, bare 29 år gammel.

Fra 1732 bodde Celsius noen år i Tyskland, Italia og Frankrike. Han var opphavsmann til, og deltager i, den franske gradmålingsekspedisjon til Lappland, som sammen med en lignende til Peru, fastslo at Jorden er flattrykt ved polene. I samtiden vant hans forskning på nordlys stor anerkjennelse i Europa.

Celsius foreslo i 1741 en temperaturskala med 0 grader ved kokepunktet for rent vann og 100 grader ved frysepunktet. Den svenske botanikeren Carl von Linné og instrumentmakeren Daniel Ekström (1711–1755) valgte å snu skalaen. Denne skalaen er i dag kjent som celsius-temperaturskalaen og brukes internasjonalt.

I 1742 innrettet Celsius Sveriges første astronomiske observatorium i Uppsala, utstyrt med instrumenter innkjøpt på hans reiser i Europa. Han utarbeidet en forskningsplan for det nye observatoriet, som han aldri rakk å gjennomføre på grunn av sin tidlige død av tuberkulose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg