Anders Celsius

Faktaboks

Uttale
cˈelsius
Født
27. november 1701
Død
25. april 1744
Fødested
Uppsala, Sverige
Dødssted
Uppsala, Sverige

Anders Celsius. Portrett malt av Olof Arenius.

av . Begrenset gjenbruk

Anders Celsius var en svensk astronom, geodet og geofysiker, mest kjent for å ha bidratt til opprettelsen av Celsius-temperaturskalaen.

Anders Celsius ble født inn i en akademikerfamilie der både far, farfar og morfar var astronomer. Han viste meget tidlig anlegg for matematikk. I 1730 ble han professor i astronomi i Uppsala, bare 29 år gammel.

Fra 1732 bodde Celsius noen år i Tyskland, Italia og Frankrike. Han var opphavsmann til, og deltager i, den franske gradmålingsekspedisjon til Lappland, som sammen med en lignende til Peru, fastslo at Jorden er flattrykt ved polene. I samtiden vant hans forskning på nordlys stor anerkjennelse i Europa.

Celsius foreslo i 1741 en temperaturskala med 0° ved kokepunktet for rent vann og 100° ved frysepunktet. Andre svensker valgte å snu skalaen. Denne skalaen er i dag kjent som Celsius-temperaturskalaen og brukes internasjonalt.

I 1742 innrettet Celsius Sveriges første astronomiske observatorium i Uppsala, utstyrt med instrumenter innkjøpt på hans Europa-reiser. Han utarbeidet en forskningsplan for det nye observatoriet, som han aldri rakk å gjennomføre på grunn av sin tidlige død av tuberkulose.

Les mer i Store norske leksikon 

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg