Fordring, krav en fordringshaver eller kreditor har mot en skyldner eller debitor, som går ut på at skyldneren skal yte noe, for eksempel betale en sum penger, levere en vare eller en arbeidsprestasjon.

En fordring stiftes som regel ved avtale. Også gjennom rettsbrudd eller annen handling som gjør at skyldneren pådrar seg et erstatningsansvar kan en fordring oppstå.

En fordring kan enten være ubetinget eller betinget. En ubetinget fordring kan for eksempel være kreditors krav etter et omsetningsgjeldsbrev. En betinget fordring kan for eksempel være selgerens krav ifølge en kjøpekontrakt, som han fra sin side ennå ikke har oppfylt.

En fordring kan også gå ut på en enkelt ytelse, som for eksempel betaling av en pengesum, eller flere ytelser, som for eksempler oppstår i tjenesteforhold.

Fordringer kan tvangsfullbyrdes så sant den er forfalt, det vil si inndrives med domstolenes hjelp. En fordring bortfaller ved oppfyllelse (betaling), foreldelse, preklusjon, motregning eller ettergivelse. Jf. gjeldsbrev og obligasjonsrett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.