Juridisk person er et rettssubjekt som ikke er en fysisk person, men en stat, kommune, fylkeskommune, selskap, institusjon, stiftelse, forening eller lignende.

Faktaboks

Uttale
jurˈidisk person

I likhet med fysiske personer kan juridiske personer ha rettigheter og plikter og foreta rettsstiftende handlinger som for eksempel å inngå avtaler. Den rettslige realitet som ligger til grunn for begrepet juridisk person, kommer til uttrykk i språkbruken hvor man sier at for eksempel et aksjeselskap selger, kjøper, eier og så videre, til tross for at selskapet i og for seg ikke er noe annet enn et rettsforhold mellom selskapsdeltagerne.

Opprinnelig kunne straff bare ilegges fysiske personer og ikke juridiske personer. Dette ble forandret i 1991 ved en endring av den daværende straffeloven av 1902. Se straffeloven av 2005 §§ 27 og 28.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Fred Ekeberg

En har fått høre at fødselsattesten er et verdipapir som staten bruker, (også formulert som en juridisk person) er det også juspanelets erfaring ?

svarte Jon Gisle

Dette er ukjent for meg.MvhJon Gisle

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg