fest

17. mai er en norsk festdag for både små og store.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Henning Moritzen og Birthe Neumann som foreldrene i den første «Dogme95»-filmen, Festen (1998), i regi av debutanten Thomas Vinterberg. Filmen, som skildrer en høyborgerlig fødselsdagsfest hvor avsløringen av vertsfamiliens hemmeligheter fører til skandale, ble en internasjonal kinosuksess og gav konseptet stor oppmerksomhet.

Fra Festen (1998)
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fest innebærer feiring av en begivenhet i privat eller offentlig sammenheng som har betydning for en gruppe mennesker eller for det samfunnet festen finner sted i.

Faktaboks

Etymologi
tysk, av latin

Fester er ritualer som sikrer kulturell identitet og kontinuitet, og har en rekke sosiale, psykologiske, religiøse, pedagogiske og økonomiske implikasjoner. Sentralt i festen står fellesskap og måltider – fra enkle måltider i hjemmet til store banketter i tempel, palass eller andre offentlige institusjoner. I de gamle tradisjonssamfunnene stod måltidet som regel alltid i en religiøs kontekst. Fest er avbrekk fra dagliglivets rutiner og har ofte «ventilfunksjon» for sosial kontroll.

Enkeltmenneskets liv følges fra vugge til grav av ulike festlige anledninger. De fleste kjente samfunn har religiøse ritualer og fester knyttet til fødsel, overgangen fra barn til voksen, inngåelse av ekteskap, død, innsettelse i viktige stillinger, årstidenes veksling, krisetider, religionsstiftere, kultkalendere, viktige historiske begivenheter osv. Den religiøse festen var i de gamle agrarsamfunnene ofte knyttet til kritiske perioder i årets syklus, særlig begynnelsen og slutten på jordbruksåret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg