vugge

Vugge med tverrgående meier i blåmalt tre fra 1800-tallet.
Vugge i smijern fra omkring 1900.

Artikkelstart

Vugge er en seng for spedbarn som kan settes i vuggende bevegelse. I kulturhistorisk sammenheng er vuggen meget gammel og kjennes over store deler av kloden.

Vugge på meier

Det finnes to typer vugger på meier. I det ene tilfellet står meiene på tvers, i det andre tilfellet på langs av vuggen. Det er vanskelig å finne avgrensede områder for utbredelse av de to typene.

Hengevugge

Hengevugger kunne henges opp i reip eller lignende og være av skinn, tre eller kurvmateriale. I England finnes det opplysninger om hengevugger fra 1100- og 1200-tallet. Mye tyder på at i middelalderen – og særlig blant bønder – har denne typen vært mer vanlig enn vugger på meier.

I nyere tid er hengevuggen som regel satt sammen som en enkel kasse med tapper eller sinkkonstruksjoner i hjørnene. Den ble hengt opp med lærstropper eller vidjer i en bjelke i stuen. Vuggen ble hengt i nærheten av seng eller arbeidssted, slik at barnet stadig kunne vugges.

Kassevugge

En siste vuggetype består av en kasse som er hengt opp i et stativ som står på gulvet. I England forekommer den på 1400-tallet, men i Norge ble den først moderne i byene på 1800-tallet, utformet i rokokko og empire. På bygdene fikk den liten utbredelse.

Litteratur

  • Forrest, Tim. Schibsteds store bok om antikke møbler : Hvordan bestemme periode og gjenkjenne detaljer og utforming. Schibsted forlag. Oslo, 1999.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg