Originalfossilet av Mixopterus kiaeri, utstilt på Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. Foto Per Aas.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eurypterider, også kalt sjøskorpioner, er en gruppe utdødde leddyr som er kjent fra fossiler blant annet i Norge.

Faktaboks

Uttale
eurypterˈider
Også kjent som

Eurypterida, sjøskorpioner

Sjøskorpioner, med en lengde på over to meter, er de største leddyrene som er kjent. Over 200 arter sjøskorpioner har blitt funnet.

Beskrivelse

Nanahughmilleria norvegica, en liten (12 cm) sjøskorpion det er funnet mange eksemplarer av på Rudstangen på Ringerike.
.
Lisens: fri

Kroppen var langstrakt med et hodeskjold (prosoma), med fasettøyne. På undersiden var munnåpningen omgitt av seks par ben, hvorav de bakerste kunne være utviklet som svømmeføtter, mens de fremste iblant var utstyrt med gripeklør. Halen endte hos noen former i en slags pigg, mens andre hadde en halefinne.

Forekomst

Sjøskorpionene er alminnelige i sedimenter avsatt i brakkvann fra silur og devon, men har forekommet helt fra ordovicium til perm. I Norge er eurypterider funnet i silursedimenter fra Ringerike og ved Oslo, blant den store (70 cm) skorpionlignende Mixopterus kiaeri og den lille (12 cm) Nanahughmilleria norvegica fra ringerikssandsteinen.

Systematikk

Eurypterida er en underklasse i klassen Merostomata, som er beslektet med edderkoppdyrene (begge er klasser i underrekken Chelicerata).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg