Merostomata er en klasse av leddyr i underrekken Chelicerata. Klassen består av bare fire nålevende arter, men mange utdødde. Klassen deles i tre underklasser (eller i tre ordener i noen lærebøker).

Faktaboks

Uttale
merostˈomata

Underklassen dolkhaler (Xiphosura) inkluderer de fire nålevende artene i tropiske havområder. En av artene har blitt innført til euopeiske farvann. De kalles også hesteskokrabber, selv om de ikke er i slekt med krabber. Underklasse sjøskorpioner (Erypyterida) omfatter bare utdødde arter, likeledes underklasse blankskjold (Aglaspida).

Disse dyrene lever eller levde i vann og puster med gjeller. Forkroppen har øyne, men mangler antenner. De har seks par ekstremiteter. Det første av dem, chelicerene, er plassert foran munnen og har klosakser. De fire følgende er gangføtter, det sjette er enten gangfot eller omdannet til svømmefot. Bakkroppen faller i to avsnitt: en bredere med gjellebærende plater på undersiden, og en smalere som ender i et dolk- eller finneformet endeavsnitt, en såkalt telson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg