Fasettøye hos bananflue, Drosophila melanogaster
Fasettøyne er satt sammen av en rekke enkeltøyne og er egnet til å oppfatte bevegelser. Bildet er tatt i elektronmikroskop.
Av /Dartmouth Electron Microscope Facility.

Fasettøye er navnet på de to store øynene til de fleste insektene og mange krepsdyr. Disse øynene er ikke som hos mennesker og andre pattedyr, men er sammensatte øyne. Hvert fasettøye er sammensatt av mange små, mindre deløyne. Det kan være flere tusen slike små deløyne i ett fasettøye. Hvert deløye bidrar med en liten bit av det totale bildet dyret ser, omtrent som piksler i et digitalt bilde.

Faktaboks

Uttale
fasˈettøye

I tillegg til fasettøyne har både insekter og krepsdyr som regel små, enkle øyne som kalles punktøyne. På fagspråk heter punktøyne ocelli.

Funksjon

Fasettøyne hos blomsterfluen Cheilosia albipila

Kvitbladtistelflue Cheilosia albipila har fasettøyne som møtes øverst på hodet.

Fasettøyne er visuelle organer som hjelper insektene og krepsdyrene å se. Siden fasettøynene er store, har dyrene god oversikt over sine omgivelser. Insektene som har de største fasettøynene har en synsvinkel på 360 grader.

Dyr med fasettøyne ser ikke detaljer i et bilde like godt som bevegelser. Ettersom en bevegelig gjenstand oppfattes etter tur av hvert deløye, vil fasettøyet være i stand til å registrere selv de minste bevegelser. Det er derfor det er vanskelig å overrumple fluer – de ser som regel at hånda di er på vei.

De fleste fasettøyne er tilpasset å se også i svakt lys. Det avskjermede pigmentet kan vandre, og da vil en større del av hvert deløye eksponeres, slik at også skrå lysstråler utnyttes og når inn til de lysømfintlige cellene. Dermed kommer hvert deløye til å oppfatte et større utsnitt av synsfeltet, men på en slik måte at tilstøtende utsnitt overlapper. Overlappingsbilder blir ikke skarpe, men setter dyret i stand til å se i svakt lys.

Oppbygning

Fasettøye

Fasettøye. Den buede overflaten er satt sammen av mer eller mindre regelmessige sekskanter, fasetter. Utsnittet inn mot midten av det sammensatte øyet viser at hver fasett er den ytterste delen av et smalt, pyramideformet til kjegleformet enkeltøye.

Av /NTB Scanpix ※.

Fasettøynene er store, i motsetning til punktøyne, men består av mange små mindre enheter, deløyne.

Deløye

Lengdesnitt av et deløye

Lengdesnitt gjennom et deløye. Til venstre øverst et snitt gjennom linsen, lenger ned et snitt gjennom krystallkjeglen. Den består av fire celler, hver med sin kjerne. Nederst et snitt gjennom de sju pigmenterte synsceller og den optiske stav.

Av /Store norske leksikon ※.

Deløynene heter på fagspråk ommatidium. Hvert deløye er formet som en liten tube, tynnere i bunnen enn på toppen, og har en linse som lyset går igjennom. Lyset fanges deretter opp av fotoreseptorer som er lysfølsomme celler. Deløyet har seks kanter (heksagon) og overflaten til fasettøyet ser derfor ut som et nett.

Selv om det forekommer en rekke varianter av fasettøyet, kan det funksjonelle deløyet tilbakeføres til en felles grunnform: Ytterst er et gjennomsiktig, linseformet område av kutikulaen, produsert av to epidermisceller. Innenfor epidermis er det et kjegleformet glasslegeme (krystallinsk kjegle) dannet av fire celler.

Deretter følger sju synsceller, som hver sender en nervefiber gjennom den perforerte, basale membranen til hjernen. Synscellene danner sammen en sentral optisk stav, rhabdom. Den er oppbygd av mange fine, jevntykke utskott fra synscellene.

Ytterst er hvert deløye begrenset av et lag pigmentceller som avskjermer det fra naboene.

Variasjon

Selv om fasettøyne hos ulike grupper av insekter og krepsdyr har den samme grunnleggende oppbyggingen, fins det stor variasjon i utformingen av denne typen øyne. Øynene er tilpasset habitatet og levemåten til insektet eller krepsdyret.

Fasettøyne hos insekter

Illustrasjon av virvler med fasettøyne som kan se både over og under vann
Virvlere er en gruppe biller som lever på vannoverflaten. De har fasettøyne på både over- og undersiden av hodet (se pilene i figuren) slik at de kan se både over og under vann. Arten som vises her har det vitenskapelige navnet Gyrinius convexiusculus og er registrert i Australia, Sør-Asia, Kina, Indonesia, New Zealand og Ny-Caledonia.

Voksne insekter har to fasettøyne; ett på hver side av hodet, og hos en del arter møtes de to fasettøynene på toppen av hodet som hos noen øyenstikkere og fluer.

Eksempler på fasettøyne hos insekter:

  • Hos fluer finner vi stor variasjon i størrelsen på øynene, noe som har bidratt til at de har tilpasset seg mange ulike levevis og spesialisert adferd. Det er både størrelsen på og antallet deløyner som varierer. Den mest studerte flua er bananflue.
  • Virvlere er en gruppe biller som lever sitt liv i vannoverflaten på ferskvann og brakkvann. De fyker rundt på vannoverflaten på en uregelmessig og hurtig måte, som kan minne litt om radiobiler på et tivoli. De har todelte fasettøyne slik at de kan se både over og under vann.
  • Bier har noen av de største fasettøynene blant insektene. Bier kan oppdage bevegelse som skjer på 1/300-dels sekund. De kan også se farger i det ultrafiolette spekteret som gjør at de kan lokalisere blomster med nektar.

Fasettøyne hos krepsdyr

Fasettøyne hos antartisk krill
Fasettøyne hos antarktisk krill, Euphausia superba. Til høyre sees begge øynene på hodet, mens til venstre ser man ett fasettøye forstørret i elektronmikroskop.
Fasettøyne hos tangloppe
Fasettøyne hos tangloppa Phronima sedentaria. Dette krepsdyret har to par fasettøyne - to store på midten og to mindre på siden. Man kan skimte nettingmønsteret på toppen av de midre fasettøynene. De mørke flekkene nederst er netthinnene i de to parene med fasettøyne.
Av /Wikipedia.
Lisens: CC BY 4.0

Krepsdyr kan ha fasettøyne både som voksne og i larvestadiet. De fleste har to øyne slik som insekter, men noen har fire.

Hos mange krepsdyr sitter øynene på stilker slik som hos dypvannsreke. Det fins svært stor variasjon blant krepsdyr når det gjelder utforming og plassering av fasettøyne. De mest komplekse fasettøynene finner vi blant krepsdyrene.

Eksempler på fasettøyne hos krepsdyr:

  • Sjøknelere har to fasettøyne som sitter på stilker. De kan dreie øynene uavhengig av hverandre og få fullstendig oversikt over sine omgivelser.
  • Krill er små rekelignende krepsdyr. De har noen av de mest effektive fasettøynene som finnes, og bruker dem til å finne bittesmå planteplankton de kan spise. Forskere kan også bruke disse øynene til å fastsette alder på krill. Selve fasettøyet fjernes, og så teller man antall lyse og mørke bånd i et tverrsnitt av øyestilken fasettøynene sitter på i mikroskop.
  • Tanglopper er en stor og artsrik gruppe. Nedenfor er et eksempel på fasettøyne hos arten Phronima sedentaria som har blitt studert mye. Denne tangloppa kan se godt i veldig svakt lys, og øynene er i tillegg gjennomsiktige så den ikke er så lett å oppdage av predatorer. Det er kun de to netthinnene som synes. Det er to bønneformede strukturer med pigment på hver side av hodet.

Evolusjon

Variasjonen av fasettøyne blant insekter og krepsdyr er så stor at det er vanskelig å si noe generelt om utviklingen av alle sammen, men det vi vet er at de første fasettøynene i evolusjonshistorien er funnet på fossiler av trilobitter.

En utdødd kjempestor reke som kunne bli én meter lang hadde også fasettøyne. Denne reka var et rovdyr og har antagelig hatt noen av de største fasettøynene i historien.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg