Fasettøye hos minérmøll
Fasettøye

Fasettøye. Den buede overflaten er satt sammen av mer eller mindre regelmessige sekskanter, fasetter. Utsnittet inn mot midten av det sammensatte øyet viser at hver fasett er den ytterste delen av et smalt, pyramideformet til kjegleformet enkeltøye.

Av /NTB Scanpix ※.
Fasettøye

Fasettøye. Lengdesnitt gjennom et enkeltøye. Til venstre øverst et snitt gjennom linsen, lenger ned et snitt gjennom krystallkjeglen. Den består av 4 celler, hver med sin kjerne. Nederst et snitt gjennom de 7 pigmenterte synsceller og den optiske stav.

Av /Store norske leksikon ※.
Fasettøye hos Drosophila melanogaster
Fasettøyne er satt sammen av en rekke enkeltøyne og er egnet til å oppfatte bevegelser. Bildet er tatt i elektronmikroskop.
Av /Dartmouth Electron Microscope Facility.

Fasettøye er et sammensatt øye som er bygget opp av opptil mange tusen uavhengige deløyne. Hvert av deløynene har sitt eget lysoppfattende og lysforsterkende apparat og sine lysømfintlige celler.

Faktaboks

Uttale
fasˈettøye

Fasettøyet er karakteristisk for mange krepsdyr og de fleste fullt utviklede insekter. Hos insekter er fasettøyets ytre, buede overflate oftest oppdelt i klare, sekskantede fasetter, som samlet fremtrer liksom et nett («nettøye»). I tilfeller med færre og mindre tettpakkede deløyne er fasettene sirkulære i tverrsnitt.

Funksjon

I vanlig dagslys vil bare en smal bunt av parallelle lysstråler nå inn til de lysømfintlige cellene i hvert deløye. Man forestiller seg at bildet på netthinnen utgjør en mosaikk, sammensatt av like mange lyspunkter som det er deløyne.

Dyr med fasettøyne ser ikke ut til å reagere like sterkt på detaljer i et bilde som på bevegelser. Ettersom en bevegelig gjenstand oppfattes etter tur av hvert deløye (ommatidium), vil fasettøyet være i stand til å registrere selv de minste bevegelser.

Forsøk tyder på at iallfall noen insekter har et utmerket bildesyn. De fleste fasettøyne er tilpasset til å se med også i svakt lys. Det avskjermede pigmentet kan vandre, og da vil en større del av hvert ommatidium eksponeres, slik at også skrå lysstråler utnyttes og når inn til de lysømfintlige cellene. Dermed kommer hvert deløye til å oppfatte et større utsnitt av synsfeltet, men på en slik måte at tilstøtende utsnitt overlapper. Overlappingsbilder blir ikke skarpe, men setter dyret i stand til å se i svakt lys.

Bygning

Selv om det forekommer en rekke varianter av fasettøyet, kan det funksjonelle deløyet, ommatidium, tilbakeføres til en felles grunnform:

Ytterst er et gjennomsiktig, linseformet område av kutikulaen, produsert av to epidermisceller. Innenfor epidermis er det et kjegleformet glasslegeme (krystallinsk kjegle) dannet av fire celler.

Deretter følger 7 synsceller, som hver sender en nervefiber gjennom den perforerte, basale membranen til hjernen. Synscellene danner sammen en sentral optisk stav, rhabdom. Den er oppbygd av mange fine, jevntykke utskott fra synscellene.

Ytterst er hvert ommatidium begrenset av et lag pigmentceller som avskjermer det fra naboene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg