Ladningstetthet, er, innenfor elektrisitetslære, en størrelse som forteller hvor stor tetthet det er av elektrisk ladning på et legeme. Ladningstetthet brukes på to måter:

Volumtetthet

Volumtetthet av ladning er netto ladning (differanse mellom positiv og negativ elektrisk ladning) per volumenhet. Volumtettheten måles i coulomb per m 3.

Flatetetthet

Flatetetthet av ladning er netto ladning per arealenhet for ladninger som er fordelt på en overflate. Flatetettheten måles i coulomb per m2.

Anvendelse

Kjennskap til den romlige fordeling av ladningen, det vil si ladningstettheten som funksjon av koordinatene, spiller stor rolle for beskrivelsen av elektriske felter og strømmer i vakuum, gasser, væsker og halvledere. For en ladet, elektrisk leder vil ladningen finnes i et tynt overflatesjikt. Ladningstettheten blir størst der overflaten er sterkt krummet, for eksempel ved kanter og spisser, og dette gir sterke elektriske felter, som kan resultere i elektriske utladninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg