Feltstyrke er en vektorstørrelse som brukes for å angi størrelse og retning av den kraften som virker på et legeme i et kraftfelt. Kraften er lik feltstyrken multiplisert med den egenskapen ved legemet som svarer til feltet. I et tyngdefelt er det for eksempel snakk om massen, i et elektrisk felt er det ladningen, og i et magnetfelt er det polstyrken. 

Innen radioteknikk brukes feltstyrke som fysikalsk mål for signalstyrken på et sted i det elektromagnetiske strålingsfeltet fra en radio- eller fjernsynssender. Feltstyrken angir effektivverdien av den elektriske feltkomponenten i strålingsfeltet, og den måles i volt/meter (eller avledede enheter).

For god lokal kringkastingsmottagning bør feltstyrken være minst 1000 mikrovolt/meter.

Feltstyrken er ikke alltid konstant. På stor avstand fra en sender kan feltstyrken variere sterkt på grunn av endringer i refleksjonen fra de ioniserte lagene i den øvre del av atmosfæren. Dette kalles fading.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. juni 2015 skrev Knut Hofstad

Artikkelen har en henvisning (lenke) til felt, men når man trykker på "felt", kommer man til en artikkel om felt under krig, som neppe var meningen?

12. juni 2015 svarte Guro Djupvik

Takk for tipset, nå er det fiksa!
Hilsen redaktør Guro

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.