feltstyrke (fysikk)

Artikkelstart

Feltstyrke er en vektorstørrelse som brukes for å angi størrelse og retning av den kraften som virker på et legeme i et kraftfelt. Kraften er lik feltstyrken multiplisert med den egenskapen ved legemet som svarer til feltet. I et tyngdefelt er det for eksempel snakk om massen, i et elektrisk felt er det ladningen, og i et magnetfelt er det polstyrken.

Radioteknikk

Innen radioteknikk brukes feltstyrke som fysikalsk mål for signalstyrken på et sted i det elektromagnetiske strålingsfeltet fra en radio- eller fjernsynssender. Feltstyrken angir effektivverdien av den elektriske feltkomponenten i strålingsfeltet, og den måles i volt/meter (eller avledede enheter).

For god lokal kringkastingsmottagning bør feltstyrken være minst 1000 mikrovolt/meter.

Feltstyrken er ikke alltid konstant. På stor avstand fra en sender kan feltstyrken variere sterkt på grunn av endringer i refleksjonen fra de ioniserte lagene i den øvre del av atmosfæren. Dette kalles fading.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Hofstad

Artikkelen har en henvisning (lenke) til felt, men når man trykker på "felt", kommer man til en artikkel om felt under krig, som neppe var meningen?

svarte Guro Djupvik

Takk for tipset, nå er det fiksa! Hilsen redaktør Guro

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg