difenylamin
Molekylmodell av difenylamin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
difenylamin
Lisens: CC BY SA 3.0
difenylamin
Strukturformel for difenylamin
difenylamin
Lisens: CC BY SA 3.0

Difenylamin er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og nitrogen. Forbindelsen er et krystallinsk stoff med smeltepunkt 53 °C. Difenylamin er uløselig i vann og løselig i alkohol, og det er en meget svak base. Kjemisk sett er difenylamin et sekundært aromatisk amin med kjemisk formel (C6H5)2NH.

Faktaboks

Uttale
difenˈylamin

Difenylamin fremstilles ved å varme opp en blanding av anilin og hydrokloridet av anilin i autoklav til 200–230 °C. Forbindelsen brukes som stabilisator for nitrocellulose og plaststoffer, som antioksidant, og til fremstilling av pesticider, eksplosivstoffer, fargestoffer og legemidler. I laboratoriet brukes difenylamin som reagens til påvisning av salpetersyre.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

difenylamin
Systematisk navn
N-fenylanilin

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg