De-factostat, et land som ikke har oppnådd anerkjennelse av andre stater og derfor heller ikke har FN-medlemskap, men som for øvrig er i stand til å styre seg selv. Ofte er de-factostater områder som har revet seg løs (sesesjon) fra et eksisterende FN-medlem, ikke sjelden med oppmuntring fra et annet land som siden blir dets beskytter. De-factostater er med andre ord ofte også klientstater. Transnistria rev seg løs fra Moldavia i 1991 med russisk støtte. Nord-Kypros ble etablert som egen stat av Tyrkia etter en lengre okkupasjon. Sør-Ossetia og Abkhasia er to områder i Georgia som med russisk støtte har revet seg løs og styrer seg selv. Taiwan er også en de-factostat, og med en helt særegen historie som tidligere de-facto FN-medlem. (Se Taiwans historie i moderne tid.)

Kosovo og Palestina er også strengt tatt de-factostater, selv om deres status har en særskilt beskyttelse og overvåkning fra FNs side. 

De-factostatens hovedproblem er  at den ikke får anerkjennelse av stormaktene i FNs Sikkerhetsråd.

Scott Pegg, "De Facto States in the International System". Institute of International Relations. The University of British Columbia. Working Papers No. 21, February 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.