De-factostat, et land som ikke har oppnådd anerkjennelse av andre stater og derfor heller ikke har FN-medlemskap, men som for øvrig er i stand til å styre seg selv. Ofte er de-factostater områder som har revet seg løs (sesesjon) fra et eksisterende FN-medlem, ikke sjelden med oppmuntring fra et annet land som siden blir dets beskytter. De-factostater er med andre ord ofte også klientstater. Transnistria rev seg løs fra Moldavia i 1991 med russisk støtte. Nord-Kypros ble etablert som egen stat av Tyrkia etter en lengre okkupasjon. Sør-Ossetia og Abkhasia er to områder i Georgia som med russisk støtte har revet seg løs og styrer seg selv. Taiwan er også en de-factostat, og med en helt særegen historie som tidligere de-facto FN-medlem. (Se Taiwans historie i moderne tid.)

Kosovo og Palestina er også strengt tatt de-factostater, selv om deres status har en særskilt beskyttelse og overvåkning fra FNs side. 

De-factostatens hovedproblem er  at den ikke får anerkjennelse av stormaktene i FNs Sikkerhetsråd.

Scott Pegg, "De Facto States in the International System". Institute of International Relations. The University of British Columbia. Working Papers No. 21, February 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.