En de-factostat er et land som ikke har oppnådd anerkjennelse av andre stater og derfor heller ikke har FN-medlemskap, men som for øvrig er i stand til å styre seg selv.

Ofte er de-factostater områder som har revet seg løs (sesesjon) fra et eksisterende FN-medlem, ikke sjelden med oppmuntring fra et annet land som siden blir dets beskytter. De-factostater er med andre ord ofte også klientstater. Transnistria rev seg løs fra Moldova i 1991 med russisk støtte. Nord-Kypros ble etablert som egen stat av Tyrkia etter en lengre okkupasjon. Sør-Ossetia og Abkhasia er to områder i Georgia som med russisk støtte har revet seg løs og styrer seg selv.

Taiwan er også en de-factostat, og med en helt særegen historie som tidligere FN-medlem. (Se Taiwans historie i moderne tid.)

Kosovo og Palestina er også strengt tatt de-factostater, selv om deres status har en særskilt beskyttelse og overvåkning fra FNs side.

De-factostatens hovedproblem er at den ikke får anerkjennelse av stormaktene i FNs sikkerhetsråd.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Scott Pegg, "De Facto States in the International System". Institute of International Relations. The University of British Columbia. Working Papers No. 21, February 1998.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg