Containment-politikk var den utenrikspolitikken som ble ført av USA i årene etter 1947, og som gikk ut på «å demme opp og holde tilbake» den kommunistiske innflytelsen i verden. Politikken ble utviklet av George Kennan, som da var diplomat i Moskva.

Faktaboks

Uttale
kəntˈeinmənt-
Etymologi
engelsk, ‘oppdemming’

Ifølge Kennan var den sovjetiske marxismen en ekspansiv ideologi som utelukket fredelig sameksistens med USA. USAs muligheter for å hindre sovjetisk ekspansjon bestod derfor i en tålmodig og besluttsom oppdemningspolitikk (containment). Denne strategien så Kennan først og fremst som en ikke-militær strategi med vestmaktenes økonomiske ressurser som hovedvåpen.

Gjennom containment-politikken skulle Sovjetunionen holdes i karantene inntil de politiske og sosiale forholdene var endret innenfra. Både Trumandoktrinen, Marshallplanen og Atlanterhavspakten er eksempler på gjennomføringen av containment-politikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg