Bruskfisk er en klasse av virveldyr som sammen med benfiskene og de kjeveløse fiskene (også kalt rundmunner) utgjør det som vanligvis kalles fisk. Hos bruskfiskene består skjelettet hovedsakelig av brusk. Bruskfiskene utgjør en meget gammel gruppe av fisker. Sammenliknet med benfiskene er bruskfiskene en artsfattig gruppe med rundt 850 arter. Benfiskene på den annen side har mer en 30 000 arter.

Bruskfiskene har som navnet sier et bruskskjelett i stedet for et forbeinet skjelett. brusken kan i noen tilfelle være forkalket med kalsiumkarbonat. Gjellene åpner ut via flere store ytre gjellespalter – vanligvis er det fem gjellespalter. I tillegg til gjellespaltene har endel bruskfisk et sprøytehull (spirakulum) som også bistår ved vanntransport over gjellene.

Huden til bruskfisk føles ru som sandpapir; dette skyldes at huden oftest er tett besatt med piggete skjell (plakoidskjell). Piggene peker bakover. Bruskfiskenes finner er kjøttfulle og lite bevegelige.

Alle bruskfisk har indre befruktning. Hannene har parete paringsorganer som overfører spermen (sæden) til hunnenes reproduksjonsorgan. Hannens paringsorgan er dannet fra bukfinnene. Noen arter legger egg, mens mange arter føder velutviklede unger. Drektighetstiden for mange av artene kan bli svært lang.

Klassen bruskfisk inndeles i to underklasser:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.