bjørkefink

Bjørkefink (Fringilla montifringilla)
Bjørkefink (Fringilla montifringilla)

Bjørkefink er en fugleart i finkefamilien. Tidligere ble den kalt bergfink. Den er like stor som en bokfink. Mens bokfinken er vanligst i lavlandet, trives de sørnorske bjørkefinkene best i fjellskog, gjerne barskog blandet med fjellbjørk.

Faktaboks

også kjent som:

Fringilla montifringilla

Engelsk: Brambling

Beskrivelse

Bjørkefinken er 15 cm lang. Hannen i vår-/sommerdrakt har helsvart hode, rygg og hale, hvit overgump og underside, mens strupe og bryst er rustgule. Vingene er svarte med enkelte lyse striper og bånd.

Hunnen er gråbrunt spraglet på hode og rygg, og det samme er ungfugler og hanner i høst-/vinterdrakt. Hunnen har også hvit overgump (bokfink grønn).

Sangen er en langsom, sekundlang, rå summetone «rrrrruh» som minner om grønnfinkens sang. Lokkelyden er et høylytt, kvekkende eller hardt, nasalt «tæ-æhp».

Næring

Bjørkefinken spiser mest frø, om sommeren også insekter. På overvintringsstedene om vinteren spiser den gjerne bøkefrø.

Formering

Bjørkefinken bygger reir i trær, oftest tett inntil stammen. Reiret er godt kamuflert og består av en fint flettet, dyp skål med fjær og strå. De fem-sju lyseblå eggene med mørke flekker minner om bokfinkegg, og de ruges i 11–12 dager før de klekkes. Ungene forlater reiret etter to uker.

Utbredelse og bestand

Bjørkefinken forekommer som hekkefugl over det meste av landet, men i Sør-Norge er den vanligst i høyereliggende skogstrakter, spesielt fjellbjørkeskog. Den norske bestanden av bjørkefink teller i følge Norsk Ornitologisk Forening tre-fire millioner individer.

Trekk

Bjørkefinken er trekk- og streiffugl. I vinterhalvåret kan den opptre i store flokker, ofte i følge med bokfink. Vinterstid kan den opptre i enorme flokker.

I Sveits er det registrert 70-100 millioner overvintrende bjørkefinker på et lite område. I januar 2020 ble det registrert mellom fire og åtte millioner bjørkefinker på et lite område i Skåne i Sverige.

Mange norske bjørkefinker overvintrer i Sør-Skandinavia, men noen trekker til Mellom- og Sør-Europa. Noen individer overvintrer og oppsøker da gjerne fuglebrettene og spiser solsikkefrø. Bjørkefinken trekker tilbake til hekkeområdene i løpet av april/mai.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg