Sankthansorm hunn
Sankthansorm hunn. Av . CC BY 2.0

bioluminescens

Morild
Morild blir sterkest synlig ved omrøring i sjøen, og skyldes ulike typer alger.
Ribbemaneten Bathocyroe fosteri

De fleste ribbemaneter lyser om natten.

Av /NOAA/OER.

Artikkelstart

Bioluminescens er utstråling av synlig lys fra levende organismer, og kommer av biokjemiske og biofysiske prosesser inne i organismen.

Faktaboks

Uttale
bˈioluminescens
Etymologi
av gresk ‘liv’ og latin ‘lys’

Biokjemi

De biokjemiske og biofysiske prosessene som fører til bioluminescens er i prinsippet de samme hos alle organismer som har denne egenskapen. Svært ofte er det et protein, luciferin, som oksideres av et enzym (luciferase). Ved oksidasjonsprosessen overføres en stor energimengde til et ustabilt reaksjonsprodukt. Fra dette produktet avgis energien i form av lys (fluorescens). Fargen på det avgitte lyset kan variere fra blått hos enkelte organismer til rødt hos andre, avhengig av de spesifikke egenskaper hos substratmolekylet.

I havet

Et av de best kjente eksempler på bioluminescens er morild, som skyldes visse alger (fureflagellater) i sjøen. Morilden blir sterkest synlig ved omrøring i sjøen, for eksempel i kjølvannet på en båt. Det kommer av at lysutstrålingen står i forbindelse med en oksidasjonsprosess og derfor forsterkes ved rikelig lufttilgang.

I sjøen rundt våre kyster lever også flere arter av ribbemaneter, som kan produsere lys. I varmere havområder, for eksempel i Middelhavet, finnes såkalte ildpølser, som sender ut et blågrønt lys. De hører til salpene blant kappedyr.

På fisk som blir liggende litt lenge i en kjølig kjeller, kan det opptre lysende flekker. Det er små kolonier av uskadelige lysbakterier som blir ødelagt når fisken begynner å råtne.

I skogen

Går man i skogen en mørk høstnatt, kan man støte på lysende, gamle stubber. Slike stubber er angrepet av honningsopp, og det er soppens mycel som lyser. Av lysende dyr er kanskje sankthansormen og de tropiske ildfluer best kjent, men flest lysende dyrearter finnes på store havdyp.

Lysende arter kjent innenfor et meget stort antall forskjellige dyregrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg