Sankthansorm
Sankthansorm (Lampyris noctiluca) tilhører lysbillene i billefamilien Lampyridae, som ofte kalles ildfluer. Den vingeløse hunnen sender ut lys fra bakkroppen, som veileder hannen.
Sankthansorm
Av /Shutterstock.

Ildflue er en vanlig betegnelse på lysbiller og visse lysende tropiske smellere, men også andre billefamilier har tropiske arter som svermer og lyser på samme måte.

Faktaboks

Også kjent som
spansk cucuyos

De lysende smellerne er lett kjennelige på en opphøyet, voksgul flekk på hver side av forbrystet. Foruten fra disse flekkene sendes det ut lys fra bakroppens underside.

Den best kjente arten, Pyrophorus luminosa, er ca. 25 mm lang og sender ut et strålende blågrønt lys fra forbrystet og et rødt lys fra bakkroppen. Lyset er så sterkt at man kan lese ved det, og billen blir holdt i bur og brukt som lampe. Den har vært i bruk som belysningsmiddel av urfolk i Latin-Amerika siden førhistorisk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg