lysbiller

Lysbiller. Lysende sankthansorm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lysbiller, slekter i billefamiliene Lampyridae, bløtvinger og smellere.

Lampyridene har lysorganer på bakkroppens underside. Ca. 2000 arter er kjent, de fleste i tropene. Hos noen har både billen, larven og puppen lysorganer, hos andre mangler de eller er svakt utviklet. Hos de voksne står lysevnen i forbindelse med forplantningen. Den eneste norske lysbillen er sankthansormen. Den er 12 mm lang, og hannen ligner en typisk bløtbille, mens hunnen minner om en larve. Når hunnen vil tiltrekke hanner, bøyer hun bakkroppen opp og fremover så lyset dirigeres mot de flygende hannene.

«Ildfluer» er smellere av slekten Pyrophorus. De finnes bare i Sør-Amerika, bortsett fra noen som når det sørlige USA. De europeiske «ildfluene» tilhører familien Lampyridae. Pyrophorus-artene kan bli opptil 25 mm lange. På brystets overside har de to gule flekker som sender ut grønt lys, mens en lysflekk på bakkroppens underside lyser rødt. 38 slike biller gir omtrent samme lysmengde som et stearinlys. Noen arter har synkron blinking, dvs. at store svermer blinker i takt. Dette spektakulære synet kan bl.a. sees hos lampyrider av slekten Pteroptyx i Sørøst-Asia.

Lysbillene er beskrevet fra gammel tid og har gitt foranledning til mange fabler. Søramerikanske indianere brukte dem som levende lys på sine nattlige ferder. De hadde billene i små bur og matet dem med sukkerrør. I gammel tid ble sankthansormer benyttet på samme måte i Europa.

Lysorganene kan være komplisert bygd, med reflektorceller i bunnen, dekket av fotogene celler, alt dekket av et gjennomsiktig «vindu» i huden. Selve lyset fremkommer ved oksidering av et stoff, luciferin, i nærvær av et enzym, luciferase. Lyset er såkalt «kaldt lys», ved at 100 % av energien til lysproduksjonen stråles ut som lys. Til sammenligning vil energien til en vanlig lyspære produsere omkring 5 % synlig lys og 95 % varmestråling. Se også bioluminescens.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg