Lysbiller

Lysbiller. Lysende sankthansorm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lysbiller er slekter i billefamiliene Lampyridae, bløtvinger og smellere.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lampyridae
Beskrevet av
Pierre André Latreille, 1817

Lampyridene har lysorganer på bakkroppens underside. Cirka 2000 arter er kjent, derav de fleste i tropene. Hos noen har både billen, larven og puppen lysorganer, hos andre mangler de det eller de er svakt utviklet. Hos de voksne står lysevnen i forbindelse med forplantningen. Den eneste norske lysbillen er sankthansormen. Den er 12 millimeter lang, og hannen ligner en typisk bløtbille, mens hunnen minner om en larve. Når hunnen vil tiltrekke hanner, bøyer hun bakkroppen opp og fremover så lyset dirigeres mot de flygende hannene.

«Ildfluer» er smellere av slekten Pyrophorus. De finnes bare i Sør-Amerika, bortsett fra noen som når det sørlige USA. De europeiske «ildfluene» tilhører familien Lampyridae. Pyrophorus-artene kan bli opptil 25 millimeter lange. På brystets overside har de to gule flekker som sender ut grønt lys, mens en lysflekk på bakkroppens underside lyser rødt. 38 slike biller gir omtrent samme lysmengde som et stearinlys. Noen arter har synkron blinking, det vil si at store svermer blinker i takt. Dette spektakulære synet kan blant annet sees hos lampyrider av slekten Pteroptyx i Sørøst-Asia.

Lysbillene er beskrevet fra gammel tid og har gitt foranledning til mange fabler. Søramerikanske indianere brukte dem som levende lys på sine nattlige ferder. De hadde billene i små bur og matet dem med sukkerrør. I gammel tid ble sankthansormer benyttet på samme måte i Europa.

Lysorganene kan være komplisert bygd, med reflektorceller i bunnen, dekket av fotogene celler. Alt er dekket av et gjennomsiktig «vindu» i huden. Selve lyset fremkommer ved oksidering av et stoff, luciferin, i nærvær av et enzym: luciferase. Lyset er såkalt «kaldt lys», ved at 100 % av energien til lysproduksjonen stråles ut som lys. Til sammenligning vil energien til en vanlig lyspære produsere omkring 5 % synlig lys og 95 % varmestråling. Se også bioluminescens.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lysbiller
Lampyridae
Artsdatabanken-ID
10460
GBIF-ID
4737

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg