Biokraft Skogn AS er en fabrikk for produksjon av flytende biogass (LBG). Fabrikken er under bygging i Skogn i Trøndelag, og skal stå ferdig i 2018. Formålet er produksjon av biogass for bruk på norske offentlige kollektivkjøretøy.

Produksjonsanlegget ligger vegg i vegg med Norske Skogs papirfabrikk, og råstoffet skal i hovedsak være avfall fra fiskeoppdrettsanleggene i regionen samt avløpsvann og slam fra papirfabrikken. Det siste utgjør cirka 20 prosent av råvarene til produksjonen.

Selve produksjonsprosessen skjer i to trinn: Først omdannes råstoffet til biorågass, som deretter renses til ren metangass. Neste prosess er nedkjøling av gassen til -160 °C. Gassen går da over i flytende form og lagres på varmeisolerende tanker. Ved å nedkjøle gassen til flytende form reduseres volumet flere hundre ganger, slik at den blir enklere å transportere. Ifølge leverandøren av nedkjølingsanlegget (Wärtsilä) skal selve produksjonsprosessen være CO2-nøytral og utslippet av svoveldioksider (SO2) nær fabrikken svært lite. Den karbondioksid- resten som fjernes inneholder også fosfor og nitrogen, og kan dermed utnyttes som gjødsel.

I første omgang legges det opp til en produksjonskapasitet på 25 tonn flytende biogass per dag, tilsvarende 250 GWh per år. Dette tilsvarer 25 millioner liter vanlig diesel. Investeringskostnad første byggetrinn er beregnet til 450 millioner kroner, hvorav investeringsstøtte fra Enova utgjør 82 millioner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.