Biokraft AS

Produksjonsanlegget til Biokraft AS i Skogn i Levanger kommune.

.

Artikkelstart

Biokraft AS er en fabrikk i Skogn for produksjon av flytende biogass (LBG). Produksjonen startet opp i juli og offisielt åpnet i nærvær av statsminister Erna Solberg 2. september 2018. Fabrikken produserer biogass for bruk på norske offentlige kollektivkjøretøy.

Faktaboks

Også kjent som

Biokraft Skogn

Produksjonsanlegget ligger vegg i vegg med Norske Skogs papirfabrikk, og råstoffet er i hovedsak avfall fra fiskeoppdrettsanleggene i regionen samt avløpsvann og slam fra papirfabrikken. Det siste utgjør cirka 20 prosent av råvarene til produksjonen.

Produksjonsprosess

Selve produksjonsprosessen skjer i to trinn: Først omdannes råstoffet til biorågass, som deretter renses til ren metangass. Neste prosess er nedkjøling av gassen til -160 °C. Gassen går da over i flytende form og lagres på varmeisolerende tanker. Ved å nedkjøle gassen til flytende form reduseres volumet flere hundre ganger, slik at den blir enklere å transportere.

Den karbondioksid- resten som fjernes, inneholder også fosfor og nitrogen, og kan dermed utnyttes som gjødsel.

Produksjonskapasitet

I første omgang legges det opp til en produksjonskapasitet på 25 tonn flytende biogass per dag, tilsvarende 250 GWh per år. Dette tilsvarer 25 millioner liter vanlig diesel.

Fabrikken har kostet 450 millioner å bygge. Enova har bidratt med en støtte på 82 millioner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg