Amerikansk sanger, gitarist og komponist, en av pionerene i rockemusikken. Han brukte avansert teknikk i platestudioet og øvde stor innflytelse på 1960-årenes popartister, ikke minst på Paul McCartney og Bob Dylan. Holly populariserte rockens klassiske besetning med sin gruppe The Crickets, som ble dannet i 1957. Selv spilte han sologitar, Niki Sullivan rytmegitar, Joe B. Mauldin bass og Jerry Allison trommer.

Holly lærte seg å spille piano, fele og gitar i ung alder, og var med i en bluegrassduo og et countryband som tenåring. Inspirert av svart rhythm & blues begynte han å skrive rockesanger. Debutsinglen That'll Be The Day gikk til topps i USA høsten 1957, etterfulgt samme år av de store slagerne Peggy Sue og Oh, Boy!. Buddy Holly & The Crickets fikk noe mindre suksess der med 1958-singlene Maybe Baby, Rave On og Think It Over. De fikk også britiske hits i 1958 med Listen To Me og Early In The Morning.

Etter debutalbumet The "Chirpin" Crickets (1957) sluttet Sullivan, og det var som trio bandet spilte inn Buddy Holly (1958). Men i oktober 1958 sluttet også Buddy Holly i The Crickets, og i de neste månedene spilte han inn en rekke sanger akkompagnert av strykere. Heartbeat ble en britisk hit i januar 1959, da Holly dro på USA-turné. Men den 3. februar 1959 døde han og to andre rockeartister, Ritchie Valens og The Big Bopper, i en flyulykke etter en konsert.

Posthumt ble It Doesn't Matter Anymore en kjempeslager, og i de neste årene kom det en rekke Buddy Holly-utgivelser som solgte bra i spesielt Storbritannia. Der nådde han Topp 20 med singlene Peggy Sue Got Married i 1959, Baby I Don't Care i 1961, Reminiscing i 1962, samt Brown-Eyed Handsome Man, Bo Diddley og Wishing i 1963. The Crickets (ved Mauldin og Allison) fortsatte karrieren, ble belønnet med flere store britiske hits i 1959-64 og var aktive til 2013. Mauldin døde i 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.