Faktaboks

Buddy Holly
Charles Hardin Holley
Uttale
hˈåli
Født
7. september 1936, Lubbock, Texas
Død
3. februar 1959, nær Mason City, Iowa
Buddy Holly

Buddy Holly og to av The Crickets, Jerry Allison (til venstre) og Joe Mauldin (til høyre). Foto antakelig fra 1958.

Av /NTB Scanpix ※.

Buddy Holly var en amerikansk sanger, gitarist og komponist. Han var en av pionerene i rockemusikken, brukte avansert teknikk i platestudioet og øvde stor innflytelse på 1960-årenes popartister, ikke minst på Paul McCartney og Bob Dylan. Holly populariserte rockens klassiske besetning med sin gruppe The Crickets, som ble dannet i 1957. Selv spilte han sologitar, Niki Sullivan rytmegitar, Joe B. Mauldin bass og Jerry Allison trommer.

Holly lærte seg å spille piano, fele og gitar i ung alder, og var med i en bluegrassduo og et countryband som tenåring. Inspirert av svart rhythm and blues begynte han å skrive rockesanger. Debutsinglen That'll Be The Day gikk til topps i USA høsten 1957, etterfulgt samme år av de store slagerne Peggy Sue og Oh, Boy!. Buddy Holly & The Crickets fikk noe mindre suksess der med 1958-singlene Maybe Baby, Rave On og Think It Over. De fikk også britiske hits i 1958 med Listen To Me og Early In The Morning.

Etter debutalbumet The «Chirpin» Crickets (1957) sluttet Sullivan, og det var som trio bandet spilte inn Buddy Holly (1958). Men i oktober 1958 sluttet også Buddy Holly i The Crickets, og de neste månedene spilte han inn en rekke sanger akkompagnert av strykere. Heartbeat ble en britisk hit i januar 1959, da Holly dro på USA-turné. 3. februar 1959 døde han og to andre rockeartister, Ritchie Valens og The Big Bopper, i en flyulykke etter en konsert.

Posthumt ble It Doesn't Matter Anymore en kjempeslager, og i de neste årene kom det en rekke Buddy Holly-utgivelser som solgte bra i spesielt Storbritannia. Der nådde han Topp 20 med singlene Peggy Sue Got Married i 1959, Baby I Don't Care i 1961, Reminiscing i 1962, samt Brown-Eyed Handsome Man, Bo Diddley og Wishing i 1963. The Crickets (ved Mauldin og Allison) fortsatte karrieren, ble belønnet med flere store britiske hits i 1959–1964 og var aktive til 2013. Mauldin døde i 2015 og Allison døde i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg