Bat haylil er en nyere religiøs overgangsrite for ortodokse jødiske jenter. Festen oppsto som et supplement til bat mitzva-feiringen, men feires ikke innenfor alle ortodokse og tradisjonelle menigheter.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘datter av verdi’
Også kjent som
bat hajil

Bat hayil kan feires sammen med bat mitzva, men det vanligste er å feire ved 15-årsalder, slik det gjøres i Det Mosaiske Trossamfund i Norge. Seremonien arrangeres ofte for flere jenter samtidig, og ofte på en søndag. Den kan også holdes på en sabbat, men da helst utenfor den vanlige tiden for gudstjenestene. Forut for dagen har jentene gjennomgått lengre tids undervisning i jødisk tradisjon, etikk og religiøs lov (halakha), spesielt med henblikk på kvinnens plikter og rettigheter. I Norge er det vanlig å holde en slags overhøring i synagogen. Etterpå holdes en stor fest.

Betegnelsen bat hayil er avledet av Ordspråkene (31, 10-31), der det står om «eshet hayil» (den gode kone). I ortodokse familier leses denne teksten av mannen, som en slags lovprisning til sin hustru, i forbindelse med sabbatsmåltidet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg