Bat haylil betyr datter av verdi, og er en nyere religiøs overgangsrite for ortodokse jødiske jenter. Festen oppsto som et supplement til bat mitzva-feiringen, men feires ikke av alle ortodokse og tradisjonelle menigheter.

Bat hayil kan feires sammen med bat mitzva, men det vanligste er å feire ved 15-årsalder, slik som i Det Mosaiske Trossamfund i Norge. Seremonien arrangeres ofte for flere jenter samtidig, og ofte på en søndag. Den kan også holdes på en sabbat, men da helst utenfor den vanlige tiden for gudstjenestene. Forut for dagen har jentene gjennomgått lengre tids undervisning i jødisk tradisjon, etikk og religiøs lov (halakha), spesielt med henblikk på kvinnens plikter og rettigheter. I Norge er det vanlig å holde en slags overhøring i synagogen. Etterpå holdes en stor fest.

Betegnelsen bat hayil er avledet av Ordspråkene (31:10-31), der det står om "eshet hayil" (den gode kone). I ortodokse familier leses denne teksten av mannen, som en slags lovprisning til sin hustru, i forbindelse med sabbatsmåltidet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.