Ballade er en musikksjanger med ulike men beslektede betydninger innen middelaldermusikk, romantisk musikk, jazz og populærmusikk.

Faktaboks

Uttale
ballˈade

Mot slutten av middelalderen ble trubadurenes og trouvèrenes dansevise, balladen, i Frankrike en av de viktigste former i kunstmusikken. I romantisk musikk på 1800-tallet betegner ballade oftest en vokalkomposisjon med episk innhold – strofisk eller gjennomkomponert – med klaverakkompagnement, for eksempel hos Carl Loewe og Franz Schubert. I samme periode nyttes ballade også om et énsatset karakterstykke for klaver i fri, improvisatorisk form (Frédéric Chopin, Franz Liszt, Johannes Brahms, Edvard Grieg), noen ganger også for orkester.

I jazz står ballade for en lyrisk melodi i langsomt tempo, for eksempel Body and Soul og Stardust. Også innen popmusikk betegner ballade en vise i langsomt tempo. Direkte lån fra eller stilistisk tilknytning til folkemusikken er her ofte merkbart. I den episke folkemusikken er ballade betegnelse for en type muntlig overleverte fortellende folkeviser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg