Norsk fedrelandssang
Norges nasjonalsang Ja, vi elsker dette landet er et eksempel på en strofisk komposisjon. Alle versene har den samme melodien.
Norsk fedrelandssang
Nasjonalbiblioteket.
Lisens: fri

Strofisk er en komposisjonsform der den samme melodien brukes til alle strofene (versene) i en tekst. Det motsatte av strofisk er gjennomkomponert. Den strofiske formen brukes ofte i folkemusikk og populærmusikk. Den brukes også i blues, ballader og salmer. Eksempler på sanger med strofisk form er Michael Row the Boat Ashore med Peter, Paul and Mary og Blowin’ in the Wind av Bob Dylan.

Innen klassiske musikken brukes strofisk form særlig i lieder (sanger). Franz Schubert komponerte en rekke strofiske lieder, ofte med enkle fortellende folkelige tekster som i Heidenröslein og Der Fischer, eller i flere sanger i sangsyklusen Die schöne Müllerin. Josef Haydn brukte også strofisk variasjonsform i flere av sine strykekvartetter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg