baker

En baker i et bakeri i Oslo.

Baker er en faglært yrkesutøver som produserer brød og bakervarer.

Arbeidssted

Baker (Silje Pedersen Johnsen) i arbeid
Industriell produksjon av brød

Bakeryrket er fortsatt håndverkspreget, men baseres i stadig høyere grad på ny teknologi både i tradisjonelle håndverksbedrifter og i industribakerier. Den tekniske utviklingen har ført til at antall bakerier har blitt sterkt redusert, mens gjennomsnittsstørrelsen har økt.

Arbeidsstedet til en baker kan være alt fra små håndverksbakerier, kafeer og hoteller, til store industrianlegg som produserer bakervarer for butikkjeder.

Arbeidsoppgaver

Baker (Silje Pedersen Johnsen) i arbeid

Arbeidsoppgavene til en baker vil være avhengig av arbeidsstedet. Arbeidsoppgavene varierer fra deigtilberedning, elting, formgivning, steking og pakking, til å starte opp, overvåke og drifte produksjonsmaskiner og utstyr. En baker utfører også:

  • kvalitetskontroll
  • rengjøring og vedlikehold
  • oppfølging av lærlinger

En bakers arbeid er nært beslektet med det som utføres av en konditor, og mange yrkesutøvere i bransjen har avlagt svenneprøve i begge disse håndverksfagene.

Utdanning

Elever ved Oslo yrkesskole, bakere og konditorer, i 1969
Man utdanner seg til å bli baker ved å gå på restaurant- og matfag på videregående skole i to år, deretter to års læretid i bedrift.
Elever ved Oslo yrkesskole, bakere og konditorer, i 1969
Av /NTB.

Opplæringen til baker skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære.

Læretiden avsluttes med en svenneprøve.

Med fem års relevant erfaring som ufaglært baker, er det er også mulig å ta fagbrev som praksiskandidat. Først avlegges en teoretisk prøve, deretter svenneprøven.

Videreutdanning

Med en tilleggsutdanning kan en faglært baker bli mester i faget. Det er også mulig å gjennomføre spesialisering i baker- og konditorfaget gjennom fagskoleutdanning. Yrkesfaglærerutdanning er også et alternativ.

Organisering

Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) har røtter tilbake til 1898 og har flere interbasjonale samarbeidspartnere. Foreningen er medlem i foreningen NHO Mat og drikke i Næringslivets Hovedorganisasjon. BKLF utgir bladet Baker–Konditor.

Lønnstakernes hovedorganisasjon er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg