Mester er en lærer, veileder i et fag; en person som er svært dyktig til noe eller har vunnet et mesterskap; en person som leder eller har oppsyn med noe (stasjonsmester, postmester) eller en selvstendig håndverker eller annen yrkesutøver med mesterbrev i et fag.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt meistari (jamfør tilsvarende dansk form mester, av gammeldansk mæster), via middelnedertysk meister, mēster, fra gammelfransk maistre, av latin magister ‘forstander, anfører, lærer, veileder’; samme ord som magister; jamfør hovmester

Mesterbrev

Tittelen mester er beskyttet av mesterbrevloven av 20. juni 1986. For å kunne bli mester må man ha bestått svenneprøve eller fagprøve, ha arbeidet to år i faget og ha bestått mesterutdanningen, som innbefatter prøve i fagene faglig ledelse, markedsføring, økonomi og etablering og ledelse. Mesterbrevordningen forvaltes av en egen nemnd, Mesterbrevnemnda, og et eget sekretariat står for den praktiske administrasjon av mesterbrevordningen. Flere utdanningsinstitusjoner tilbyr i dag undervisning i de fag som kreves til mesterprøven.

Historie

I middelalderen var mester en tittel knyttet til fornavn for person med akademisk grad. I håndverket var det betegnelse for en selvstendig drivende håndverker. Håndverksmesternes antall var begrenset. For å kunne bli betegnet som mester måtte håndverkerne i den gamle laugstid ha utført et mesterstykke etter utstått lære- og svennetid. Laugsskråene bestemte hva de enkelte fagenes mesterstykker skulle bestå av. Mesterprøven falt bort da håndverksloven opphevet laugene (1839 og 1866), men tittelen ble beholdt som betegnelse på en selvstendig håndverksdrivende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg