Lærling på oljeplattform
Lærling på oljeplattform
Av /NTB.

Læretid er tiden en lærling eller lærekandidat skal få opplæring i bedrift før fagprøven, svenneprøven eller kompetanseprøven kan avlegges.

Vanligvis er læretiden to år etter to år i videregående skole. Enkelte fag har imidlertid særløp fordi det ikke finnes et relevant tilbud på VG2-nivå. Disse lærlingene og lærekandidatene har ett år på skole og tre års læretid.

Det er Utdanningsdirektoratet som fastsetter læretiden for de enkelte fagene etter tilråding fra de faglige rådene.

Rettigheter og avkorting

Lærlingen kan ha opparbeidet rettigheter i forhold til læretidens lengde ved tidligere relevant arbeidspraksis eller ved gjennomgått videregående skole i faget og dette kan gi avkorting av læretiden. Eventuelle avkortinger fremgår av lærekontrakt som skrives mellom lærlingen og lærebedrift eller opplæringskontor, avhengig av ansettelsesforhold.

Opplæringstid og verdiskapingstid

Av den ordinære læretiden i bedrift på to år regnes halvdelen som opplæringstid, mens den andre delen er såkalt verdiskapingstid. I praksis vil det ikke være noe klart skille mellom de to delene, men lærlingen vil bidra mer til verdiskapingen i bedriften i slutten av læretiden enn i begynnelsen, og avlønning skjer i samsvar med dette.

Ansettelsesforhold

Det skal opprettes skriftlig lærekontrakt mellom lærebedriften og lærlingen når læretiden starter. Ved læretidens avslutning opphører ordinært ansettelsesforhold. Dersom lærlingen skal fortsette i bedriften, inngås ny arbeidsavtale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg