Antennekomplekser er samlinger av fotosyntesepigmenter som fanger solenergi. Antennekompleksene er plassert i tylakoidmembranene inne i kloroplastene i planteceller. Antennekompleksene er strukturerte og plassert rundt et reaksjonssenter der det finnes flere hundre molekyler med klorofyll a. I en celle med fotosyntese finnes flere titalls millioner antennepigmenter.

Elektrontransport

Antennekompleksene fanger solenergi ved å eksitere elektroner. Dette betyr at elektronene får et høyere energinivå. I skallmodellen for atomer sees dette som å løfte elektronet til en høyere bane, lengre ut fra atomkjernen. De ulike molekylene i antennekomplekset tar opp energi fra lyset og sender den til reaksjonssenteret. Inne i reaksjonssenteret overleveres energien til klorofyll a.

Gitt tilførsel av nok energi kan et elektron løsne helt fra et atom. Da kan elektroner transporteres fra et atom til et annet, dette kalles for en elektrontransportkjede. I fotosyntesen er det elektronet fra magnesiumatomet i klorofyll a i reaksjonssenteret som rives løs fra klorofyllmolekylet og sendes videre. Det finnes to varianter av klorofyll a, noe som gir opphav til to ulike elektrontransportkjeder. Dette kalles fotosystem 1 og 2.

Fotosyntesepigmentene i thylakoidmembranen

Klorofyll og de andre molekylene som fanger energien i sollyset har en struktur som gjør at de automatisk plasseres på riktig måte i tylakoidmembranene. I likhet med andre cellemembraner består tylakoidmembranene av et dobbelt lag fosfolipider.

Klorofyll har en lang «hale» (kjede med karbonatomer) som er hydrofob (frastøtes av vann, binder seg til olje), og automatisk plasseres inn i membranen. I den andre enden har klorofyll et større «hode» (med blant annet et positivt ladet magnesiumion, Mg2+) som er hydrofilt (binder seg til vannmolekyler), og automatisk stikker litt ut av tylakoidmembranen. Dermed kan molekylenes struktur og kjemiske egenskaper bestemme hvordan antennekompleksene i tylakoidmembranen bygges opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg