Antagonisme er i plantefysiologien et samspill mellom forskjellige ioner i forbindelse med plantenes opptak av mineralsalter. Det finnes også antagonisme mellom plantehormoner.

Faktaboks

Uttale
antagonˈisme
Etymologi
av gresk ‘motstand’

Ioner

Hvis man plasserer en frøplante med røttene i en tynn oppløsning av for eksempel kaliumklorid, oppstår det raskt giftsymptomer hos planten. Hvis det derimot også settes en mindre mengde kalsiumklorid til løsningen, vil giftvirkningen utebli. Kalium og kalsium viser antagonisme, det vil si at de opphever gjensidig hverandres giftvirkning og hemmer hverandres opptak.

Antagonisme kommer tydeligst frem i vannkultur. I jord blir forholdene mer kompliserte fordi de ulike ionene bindes til jordpartiklene med ulik styrke (se kalking). Balansen mellom ulike ioner er nødvendig for at cellemembranenes gjennomtrengelighet (permeabilitet) og protoplasmaproteinenes hydratisering skal opprettholdes.

Plantehormoner

Også mellom visse plantehormoner foregår det antagonisme, for eksempel mellom auxiner og antiauxiner. De siste vil kunne forhindre at auxinene bindes på de rette stedene i cellene, og dermed uteblir auxineffekten.

Antagonisme finnes også mellom ulike hormongrupper, for eksempel mellom auxin og cytokinin ved apikal dominans, eller mellom abscisinsyre og gibberellin ved frøspiring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg