Tomater som vannkultur
Tomatplanter som vannkultur

Vannkultur er en metode for dyrking av planter i en flytende løsning av de nødvendige plantenæringsstoffene, uten sand eller andre faste partikler. Vannkultur har den fordel fremfor dyrking i jord at man helt kan kontrollere de næringsstoffer som tilføres. Metoden har i høy grad bidratt til kjennskapet om hvilke grunnstoffer plantene trenger for normal vekst, og hvilke symptomer som oppstår når bestemte grunnstoffer mangler.

Faktaboks

Også kjent som

Hydroponics

Vannkultur anvendes en del ved dyrking av forskjellige grønnsaker i veksthus. Det brukes dels fritt sirkulerende næringsløsning, dels en næringsløsning som tilføres sand, grus eller annet næringsfritt medium som plantene vokser i. Metoden ble først utviklet av J. V. Sachs i 1860.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg