Alkener, olefiner, en type reaktive organiske forbindelser som består av karbon og hydrogen. Generell formel for alkenene er CnH2n. De kalles umettede hydrokarboner fordi de gjerne reagerer med forskjellige reagenser ved å ta dem opp i sitt molekyl ved en addisjon. Setet for reaktiviteten er en dobbeltbinding som finnes i alle alkenmolekyler. Det enkleste av dem, eten (etylen), får da formelen CH2=CH2.

Alkenene kan fremstilles ved forskjellige spaltingsprosesser, f.eks. avspalting av vann fra en alkohol: CH3CH2OH → CH2=CH2 + H2O. De lavmolekylære alkenene eten og propen, CH3CH=CH2, produseres i store mengder ved cracking av petroleum og naturgass, og er viktige råstoffer i petrokjemisk industri, bl.a. ved fremstilling av plastene (polymerene) polyetylen og polypropylen.

Alkenene får navn etter de tilsvarende alkanene med samme antall karbonatomer ved at endelsen -an byttes ut med -en. Slik svarer f.eks. eten til etan, CH3CH3; og propen, CH3CH=CH2, til propan, CH3CH2CH3. Hydrokarboner som inneholder to dobbeltbindinger kalles alkadiener, f.eks. butadien, CH2=CH–CH=CH2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.