addisjonsreaksjon

Artikkelstart

Addisjonsreaksjon er en kjemisk reaksjon hvor ett molekyl adderes til ett annet molekyl, og det bare dannes ett molekyl som produkt. Produktmolekylet inneholder dermed summen av atomene til de to opprinnelige molekylene (reaktantmolekylene).

En vanlig addisjonsreaksjon er addisjon til en forbindelse som inneholder en dobbeltbinding. Et eksempel er industriell fremstilling av etanol fra eten og vann, som vist i denne reaksjonsligningen:

H2C=CH2 + H-O-H → H3C-CH2-OH

Et annet eksempel er addisjon av brom til et alken som eten:

Br2 + CH2=CH2 → CH2Br-CH2Br

Denne siste reaksjonen kan brukes til å påvise alkener: En løsning av brom er brun. Hvis bromløsningen blir tilsatt til en løsning av et alken, forsvinner brunfargen så lenge brom er i underskudd.

Det motsatte av en addisjonsreaksjon er en eliminasjonsreaksjon.

Kommentarer (2)

skrev Shawnem Noorani

Hei, jeg har et spørsmål angående samme reaksjonstypen. Hvorfor bruker vi H+ som katalysator i en addisjonsreaksjon hvor vi har vann allerede tilstede? Er det bare at reaksjonen skal gå raskere?

skrev Einar Uggerud

Noen addisjonsreaksjoner krever, som du skriver, proton som katalysator. Vann er ofte ikke tilstrekkelig surt til å kunne avgi et proton til substratet. Vi må da sette til syre for at dette skal kunne skje.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg