akselerasjon

Akselerasjon. Gjengivelse av fotografier som er tatt med 0,1 sekunders mellomrom av en blykule som faller fritt uten begynnelseshastighet. Vi ser at fallstrekningen i 0,1 sekunder øker mer og mer. Bevegelsen er akselerert. Av de beregnede hastigheter til høyre kan vi slutte at fallbevegelsen også er jevnt akselerert. Akselerasjonen, dvs. hastighetsendringen per sekund, er nemlig konstant under fallet, ifølge de oppgitte mål 10 m/s per sekund = 10 m/s2. Mer nøyaktig verdi for tyngdens akselerasjon g er 9,81 m/s2.

Av /Store norske leksikon ※.

I sirkelbevegelse med konstant fart endrer retningen til hastigheten seg, og hastigheten er er derfor ikke konstant. Akselerasjonen peker inn mot sentrum av sirkelen.

sirkelbevegelse
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Akselerasjon er fartsendring per tid. Hvis farten til en gjenstand øker, er akselerasjonen positiv, og hvis farten avtar, er akselerasjonen negativ. Negativ akselerasjon kalles også retardasjon.

Faktaboks

Uttale
akselerasjˈon
Etymologi
av latin ‘påskynde’

Akselerasjon defineres som fartsendring delt på den tiden endringen har tatt. Måleenheten blir dermed meter per sekund (m/s) delt på sekund, det vil si m/s².

Newtons lover beskriver sammenhengen mellom akselerasjon og krefter. Akselerasjonen til et legeme har samme retning som summen av alle kreftene som virker på legemet. Når summen av kreftene er F, akselerasjonen er a og massen til legemet m, gjelder ligningen

  • F = m · a

Dette er Newtons andre lov.

Tyngdens akselerasjon

Et legeme som faller fritt i lufttomt rom, er bare påvirket av tyngdekraften. Akselerasjonen det får i fallet kaller vi tyngdens akselerasjon. Symbol for tyngdens akselerasjon er g.

Internasjonalt vedtatt standardverdi for tyngdens akselerasjon er 9,80665 m/s².

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg