Newtons lover

Newtons lover er tre lover som er grunnleggende innen mekanikken. De ble fremsatt av den britiske fysikeren Isaac Newton og beskriver sammenhenger mellom kraft og akselerasjon. De kalles derfor også kraftlovene eller bevegelseslovene.

Faktaboks

Uttale

njˈu:tns –

Også kjent som

Newtons bevegelseslover, kraftlovene

Newtons 1. lov

Newtons 1. lov sier at dersom det ikke virker noen krefter på et legeme, eller hvis summen av kreftene på det er lik null, så vil legemet enten forbli i ro eller fortsette å bevege seg med konstant fart i en rettlinjet bevegelse. Det trengs altså en kraft både til å sette et legeme i bevegelse og til å endre hastigheten til et legeme.

Newtons 1. lov kalles også treghetsloven. Den beskriver hvordan et legeme oppfører seg på grunn av sin treghet når det ikke virker krefter på det.

Newtons 2. lov

Newtons 2. lov sier at når et legeme blir påvirket av én eller flere krefter, vil det få en akselerasjon i den retningen kreftene virker. Summen av kreftene på legemet er lik legemets masse ganger dets akselerasjon.

Denne loven kan beskrives med formelen

F = ma

der F er summen av kreftene som virker på legemet, m er massen til legemet og a er akselerasjonen.

Newtons 3. lov

Newtons 3. lov sier at når et legeme virker på et annet legeme med en kraft, vil det andre legemet virke tilbake på det første med en like stor kraft i motsatt retning. De to kreftene som omtales i Newtons 3. lov, kalles kraft og motkraft.

Kraft og motkraft virker alltid på to forskjellige legemer og er like store og motsatt rettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg