Maleri av Sir Isaac Newton
Portrett av Isaac Newton (1642–1727).
Tegning av en jordkloden med en person på. Fra personen ned mot kloden er det en pil merket med G. Fra kloden opp mot personen er det en pil merket med G'.
Newtons tredje lov. Jorda virker personen med en kraft G. Da må også personen virke jorda med en kraft G' som er like stor og motsatt rettet. Man sier at G' er motkraften til G.
Newtons 3. lov
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Newtons lover er tre lover som er grunnleggende innen mekanikken. De ble fremsatt av den britiske fysikeren Isaac Newton og beskriver sammenhenger mellom kraft og akselerasjon. De kalles derfor også kraftlovene eller bevegelseslovene.

Faktaboks

Uttale

njˈu:tns –

Også kjent som

Newtons bevegelseslover, kraftlovene

Newtons første lov

Newtons første lov sier at dersom det ikke virker noen krefter på et legeme, eller hvis summen av kreftene på det er lik null, så vil legemet enten forbli i ro eller fortsette å bevege seg med konstant fart i en rettlinjet bevegelse. Det trengs altså en kraft både til å sette et legeme i bevegelse og til å endre hastigheten på det.

Newtons første lov kalles også treghetsloven. Den beskriver hvordan et legeme oppfører seg på grunn av sin treghet når det ikke virker krefter på det.

Newtons andre lov

Newtons andre lov sier at når et legeme blir påvirket av én eller flere krefter, vil det få en akselerasjon i den retningen kreftene virker. Summen av kreftene på legemet er lik legemets masse ganger dets akselerasjon.

Denne loven kan beskrives med formelen

F = ma

der F er summen av kreftene som virker på legemet, m er massen til legemet og a er akselerasjonen.

Newtons tredje lov

Newtons tredje lov sier at når et legeme virker på et annet legeme med en kraft, vil det andre legemet virke tilbake på det første med en like stor kraft i motsatt retning. De to kreftene som omtales i Newtons tredje lov, kalles kraft og motkraft.

Kraft og motkraft virker alltid på to forskjellige legemer og er like store og motsatt rettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg