Skolebarn i Zambia
83,7 % av alle barn i Zambia fullførte grunnskolen i 2013 ifølge Verdensbanken.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Zambias folketall ble i 2021 beregnet til 19 millioner innbyggere. Forventet levealder ved fødsel er 66 år – 64 år for menn og 68 år for kvinner (2021). Zambia har en ung befolkning, der 45 prosent er under 15 år. Gjennomsnittlig årlig folketilvekst er beregnet til 3 prosent, og hver kvinne føder i gjennomsnitt 4,6 barn (2021).

Ved midten av 2000-tallet var befolkningsveksten bare 1,7 prosent, da Zambia var og delvis er svært hardt rammet av hiv/aids. Rundt 11 prosent av befolkningen er smittet med hiv/aids, og 1,5 millioner lever med sykdommen. Et sted mellom 600 000 og 800 000 barn er blitt foreldreløse som følge av epidemien.

Folkegrupper

Befolkningen består av et stort antall ulike bantufolk. Den tallrikeste folkegruppen er bemba, som har sitt tyngdepunkt i nordprovinsen. Ved folketellingen i 2010 utgjorde de 21 prosent av befolkningen. Tonga var den nest største gruppen med 13,6 prosent.

Østprovinsen har fire folkegrupper: nsenga, chewa, kunda og ngoni. Den sistnevnte kom til sitt nåværende område fra Natal i Sør-Afrika i begynnelsen av 1870-årene. Sørprovinsen er dominert av ilatonga-gruppen, med unntak av området langs jernbanen mellom Maramba og Kobberbeltet. Sentralprovinsen er delt mellom ilatonga, lenje, soli og lala-lambafolk. Nordvestprovinsen er sparsomt befolket av en rekke folkeslag med sterk historisk tilknytning til det sørlige DR Kongo (tidligere Zaïre): lunda, lovale, chokwe og kaonde. Vestprovinsen er dominert av lozi.

Zambias rundt 45 000 europeere er konsentrert i Kobberbeltet og i de større byene langs jernbanelinjene. Rundt 12 000 er indere.

Urbanisering

Drøye 45 prosent av befolkningen lever i byer og tettsteder. Tettest befolket er Kobberbeltet og området langs jernbanelinjen til Livingstone. Hovedstaden Lusaka er største by, fulgt av Ndola, Kitwe og Kabwe (Broken Hill).

Religion

Omtrent 75 prosent av befolkningen i Zambia regnes som kristne. I underkant av 25 prosent er tilhengere av tradisjonelle, lokale religioner. Skillet er imidlertid uklart, da mange kristne er preget av afrikanske religioner. Av de kristne har den katolske kirke en oppslutning på ca. 26 prosent, protestantene utgjør ca. 35 prosent, resten er anglikanere og afrikanske kristne. I den asiatiske minoriteten er det flest muslimer og bahaier, men det finnes også noen hinduer.

Språk

Engelsk er offisielt språk. De ca. 30 afrikanske språkene i landet tilhører alle bantuspråkene. Sju av disse brukes i undervisning, administrasjon, aviser og kringkasting: bemba, tonga, nyanja, lozi, kaonde, lunda og lovale. De fire førstnevnte er utbredt som handelsspråk ved siden av swahili. Bemba er blitt fellesspråk i Zambias industrisentra og gruveområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg