Zambias befolkning

83,7 % av alle barn i Zambia fullførte grunnskolen i 2013 ifølge Verdensbanken.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Zambias folketall er i 2014 beregnet til 15 721 343 innbyggere (Verdensbanken), hvilket gir en befolkningstetthet på 21,1 per km2. Forventet levealder ved fødsel er ifølge Verdensbanken 56,3 for menn og 60,0 for kvinner (2014). Gjennomsnittlig årlig folketilvekst er beregnet til 3,1 %. Ved midten av 2000-tallet bare 1,7 %, da Zambia var og delvis er svært hardt rammet av hiv/aids. Ifølge Verdensbanken er 12,4 % av befolkningen i aldersgruppen 15–49 år smittet med hiv/aids, og over 100 000 barn under 15 år er smittet. Et sted mellom 600 000 og 800 000 barn er blitt foreldreløse som følge av epidemien.

Befolkningen består av et stort antall ulike bantufolk. Den tallrikeste folkegruppen er bemba, som har sitt tyngdepunkt i nordprovinsen. Ved folketellingen i 1983 utgjorde de 35 % av befolkningen.

Østprovinsen har fire folkegrupper: nsenga, chewa, kunda og ngoni. Den sistnevnte kom til sitt nåværende område fra Natal i Sør-Afrika i begynnelsen av 1870-årene. Sørprovinsen er dominert av ilatonga-gruppen, med unntak av området langs jernbanen mellom Maramba og Kobberbeltet. Sentralprovinsen er delt mellom ilatonga, lenje, soli og lala-lambafolk. Nordvestprovinsen er sparsomt befolket av en rekke folkeslag med sterk historisk tilknytning til det sørlige DR Kongo (tidligere Zaïre): lunda, lovale, chokwe og kaonde. Vestprovinsen er dominert av lozi.

Zambias ca. 45 000 europeere er konsentrert i Kobberbeltet og i de større byene langs jernbanelinjene. Ca. 12 000 er indere.

Drøye 40 % av befolkningen lever i byer og tettsteder. Tettest befolket er Kobberbeltet og området langs jernbanelinjen til Livingstone. Hovedstaden Lusaka er største by, fulgt av Ndola, Kitwe og Kabwe (Broken Hill).

Religion

Omtrent 75 % av befolkningen i Zambia regnes som kristne. I underkant av 25 % er tilhengere av tradisjonelle, lokale religioner. Skillet er imidlertid uklart, da mange kristne er preget av afrikanske religioner. Av de kristne har den katolske kirke en oppslutning på ca. 26 %, protestantene utgjør ca. 35 %, resten er anglikanere og afrikanske kristne. I den asiatiske minoriteten er det flest muslimer og bahaier, men det finnes også noen hinduer.

Språk

Engelsk er offisielt språk. De ca. 30 afrikanske språkene i landet tilhører alle bantuspråkene. Sju av disse brukes i undervisning, administrasjon, aviser og kringkasting: bemba, tonga, nyanja, lozi, kaonde, lunda og lovale. De fire førstnevnte er utbredt som handelsspråk ved siden av swahili. Bemba er blitt fellesspråk i Zambias industrisentra og gruveområder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg